Болгарський козунак

» » Болгарський козунак
Болгарський козунак

Козунак – це болгарський великодній хліб , аналог нашої паски. Дуже смачний – з спечених вчора двох штук один зник буквально за 20 хвилин за допомогою всього трьох їдців. Мякиш просто неймовірний – м’який , ніжний і ароматний. Головне не пошкодувати часу на розстойку тіста (але й не перетримати теж важливо , звичайно).

Для поборників традиційного виду пасхальної випічки відразу скажу , що це тісто прекрасно спечеться і в звичайній формі для паски , не в плетеному вигляді.
Інгредієнти на 2 штуки:

  • 15 г свіжих дріжджів ( або 5-7 г сухих)
  • 125 мл теплого молока
  • 125 мл теплої води
  • 125 г цукру
  • 2 яйця
  • 100 г вершкового масла
  • 2 ст.л. апельсинового лікеру (у мене куантро )
  • цедра 1 апельсина
  • 600-700 г борошна ( може взяти більше , тому дивимося по консистенції тіста в процесі)
  • 150 г родзинок (можна більше , якщо любите )
  • + 1 яйце і 2 ст.л. цукру для посипання

Болгарський козунак
Дріжджі розводимо в суміші молока і води з додаванням 2 ​​ст.л. цукру. Залишаємо на 10-15 хвилин, поки не з’явиться “шапочка”. Температура рідини – не вище 42 градусів, інакше дріжджі загинуть.
Болгарський козунак
Додаємо в молочну суміш цедру, яйця, лікер, масло і цукор що залишився, перемішуємо.
Болгарський козунак
Поступово додаємо борошно і замішуємо м’яке тісто.
Болгарський козунак
Тісто може трохи липнути – це нормально.
Формуємо з тіста кулю і кладемо в миску.
Болгарський козунак
Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці підходити, приблизно на півтори-дві години. Чим тепліше – тим швидше підійде тісто. Воно повинне збільшитися в обсязі втричі.
Болгарський козунак
Тісто що підійшло обминаємо, додаємо ізюм і вимішуємо руками протягом 10 хвилин.
Болгарський козунак
Ділимо на 2 частини, потім кожну частину – на 3 або 4, формуємо джгути і заплітаємо косу. Ось схема для тих, хто хоче на 4 джгута:
Болгарський козунак
Кладемо булки на застелений пергаментом деко на достатній відстані один від одного.
Болгарський козунак
Залишаємо підходити приблизно на годину, накривши рушником. Потім змащуємо збитим яйцем, посипаємо цукром і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо до золотистої скоринки, близько 25-35 хвилин залежно від особливостей конкретної духовки.
Виймаємо і охолоджуємо.
Болгарський козунак
Смачного!

Болгарський козунак обновлено: Лютий 3, 2017 автором: Ira
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика