Козунак – це болгарський великодній хліб , аналог нашої паски. Дуже смачний – з спечених вчора двох штук один зник буквально за 20 хвилин за допомогою всього трьох їдців. Мякиш просто неймовірний – м’який , ніжний і ароматний. Головне не пошкодувати часу на розстойку тіста (але й не перетримати теж важливо , звичайно).
Для поборників традиційного виду пасхальної випічки відразу скажу , що це тісто прекрасно спечеться і в звичайній формі для паски , не в плетеному вигляді.
Інгредієнти на 2 штуки:
- 15 г свіжих дріжджів ( або 5-7 г сухих)
- 125 мл теплого молока
- 125 мл теплої води
- 125 г цукру
- 2 яйця
- 100 г вершкового масла
- 2 ст.л. апельсинового лікеру (у мене куантро )
- цедра 1 апельсина
- 600-700 г борошна ( може взяти більше , тому дивимося по консистенції тіста в процесі)
- 150 г родзинок (можна більше , якщо любите )
- + 1 яйце і 2 ст.л. цукру для посипання
Дріжджі розводимо в суміші молока і води з додаванням 2 ст.л. цукру. Залишаємо на 10-15 хвилин, поки не з’явиться “шапочка”. Температура рідини – не вище 42 градусів, інакше дріжджі загинуть.
Додаємо в молочну суміш цедру, яйця, лікер, масло і цукор що залишився, перемішуємо.
Поступово додаємо борошно і замішуємо м’яке тісто.
Тісто може трохи липнути – це нормально.
Формуємо з тіста кулю і кладемо в миску.
Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці підходити, приблизно на півтори-дві години. Чим тепліше – тим швидше підійде тісто. Воно повинне збільшитися в обсязі втричі.
Тісто що підійшло обминаємо, додаємо ізюм і вимішуємо руками протягом 10 хвилин.
Ділимо на 2 частини, потім кожну частину – на 3 або 4, формуємо джгути і заплітаємо косу. Ось схема для тих, хто хоче на 4 джгута:
Кладемо булки на застелений пергаментом деко на достатній відстані один від одного.
Залишаємо підходити приблизно на годину, накривши рушником. Потім змащуємо збитим яйцем, посипаємо цукром і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо до золотистої скоринки, близько 25-35 хвилин залежно від особливостей конкретної духовки.
Виймаємо і охолоджуємо.
Смачного!