Так склалося , що у нас жодне свято не обходиться без сирника , навіть на нашому весіллі була ця смакота , а на Великдень готуємо дещо іншу версію – це як сирник – корж з маковою основою . Рецепт розрахований на форму розміром 15х25 см з висотою бортика 5-6 см.
Інгредієнти
- борошно ( на основу) 1 стакан
- рослинно -вершкова суміш
- жовтки яєчні ( 1 жовток на основу і 5 на сирник ) 6 шт.
- цукор ( на основу 2 / 3 склянки і 1 стакан на сирник ) 1,6 склянки
- мак ( на основу) 2-3 ст. ложки
- розпушувач тіста ( на основу) 1 /3 ч. ложки
- сир ( на сирник ) 0,5-0,7 кг
- білки яєчні ( на сирник ) 2 шт.
- цедра апельсина ( на сирник )
- крупа манна ( на сирник ) 1 ст. ложка
- родзинки ( на сирник ) 1 / 2 склянки
- ванілін ( на сирник ) 10 г
- цедра лимона
глазур:
- какао
- цукор
- молоко
- масло вершкове
Розраховано на 12 порцій
Готуємо основу. Борошно пересіяти з розпушувачем на дошку гіркою , додати рослинно- вершкову суміш і сікти великим ножем .
Коли утвориться однорідна маргаринова – борошняна крихта додати мак (я додавала макову масу в тих же пропорціях) і продовжити сікти.
Далі додати перетертий з цукром жовток і далі сікти, поки маса не стане однорідно-липкою.
Деко де буде випікатися сирник застелити пергаментом для випічки, змастити маслом і посипати меленими сухарями. За допомогою ложки викласти макову масу, розрівняти мокрими руками. Випікати при 160 градусах протягом 8-10 хвилин. Дістати з духовки, викласти поверх сирну масу.
Для сирної маси сир перетерти блендером до однорідної маси, додаючи рослинно-вершкову суміш і трохи цукру і окремо збиті з цукром жовтки. Додати ванілін, цедру, манку. Додати окремо збиті в тугу піну білки, перемішати обережно ложкою. Ізюм обсипати невеликою кількістю борошна і додати до сирної маси. Готову сирну масу викласти на макову і випікати при 160 градусах протягом 45-50 хвилин.
Сирник дещо підросте, але коли буде остигати – впаде, поверхня стане рівною.
Для глазурі з’єднати всі інгредієнти і варити на малому вогні поки суміш не стане однорідною (я брала по 2 столові ложки кожної складової). Полити готовою глазуркою готовий сирник і поставити на ніч у холодильник.
Нарізати продовгуватими шматочками, при подачі декорувати свіжою м’ятою і цукровою пудрою.
Смачного!