Карпатка

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Цей дивно простий і дуже смачний заварний пиріг вельми популярний у Польщі і частково в Західній Україні. Його борошняна частина – це заварне тісто – як для профітролей, еклерів та шу. Різниця тільки в тому, що воно випікається одним суцільним коржем. Викладати його можна і просто ложкою, і через кондитерський мішок з фігурною насадкою – в такому випадку вигляд у пирога буде більш вишуканий. Начинка в карпатки – щось середнє між заварним і масляним кремом. Це дуже смачно.

Інгредієнти:
Для тіста:

  • 250 мл води
  • 125 г вершкового масла
  • щіпка солі
  • щіпка цукру
  • 180 г борошна
  • 5 яєць (у мене яйця С-В – особливо великі – тому на фото їх всього 4)

Для крему:

  • 500 мл молока
  • 50 г борошна
  • 50 г картопляного або кукурудзяного крохмалю
  • 150 г цукру
  • 1 ст.л. ванильної есенції або ванільного цукру (при використанні ванільного цукру кількість звичайного зменшуємо на 1 ст.л.)
  • 200 г вершкового масла кімнатної температури
  • цукрова пудра для посипання верху

karpatka-1
Готуємо тісто. Вливаємо в каструльку воду, кладемо сіль, цукор і нарізане на шматочки масло.
karpatka-2
Ставимо на середній вогонь і готуємо, поки масло не розтане. Знімаємо з вогню і вмішуємо борошно. Повертаємо на плиту і варимо, постійно помішуючи, поки тісто не скачається в кулю, а на дні не почне утворюватися скоринка, близько 2-3 хвилин.
karpatka-3


Знімаємо каструлю з вогню, перекладаємо тісто в миску. По одному додаємо яйця, розмішуючи після кожного до повної однорідності лопаткою. Якщо ви використовуєте стаціонарний міксер, мішайте на найнижчих швидкостях. звичайний міксер з віночками не підходить. Постійно стежте за консистенцією – тісто не повинно стати занадто рідким. Щоб підстрахуватися, останнє яйце краще збити виделкою і додавати частинами. Тісто має бути гладеньким.
zavarnye-koltsa-s-rikottoi-4
Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко і розрівнюємо в прямокутник приблизно 25 * 40.
karpatka-4
Відправляємо деко з тістом в розігріту до 200 градусів духовку і випікаємо до готовності, близько 30-35 хвилин.
Готуємо крем. Відливаємо сотейник 100 мл молока. Додаємо борошно і крохмаль, ретельно розмішуємо до однорідного стану.
karpatka-5
Додаємо молоко, що залишилося, цукор і ваніль. Ставимо на плиту і на середньому вогні, постійно помішуючи, варимо до загустіння.
karpatka-6
Знімаємо з вогню і перекладаємо в миску. Накриваємо поверхню крему харчовою плівкою, щоб не завітрився, і даємо повністю охолонути.
У чаші міксера збиваємо масло до кремоподібного стану. Частинами додаємо заварний пудинг, добре збиваючи після кожного додавання.
Готовий остиглий заварний корж розрізаємо навпіл. Одну половину кладемо на тарілку, викладаємо зверху крем.
karpatka-7
Накриваємо другою половиною. Посипаємо цукровою пудрою і відправляємо в холодильник на 40-60 хвилин.
Нарізаємо і подаємо.
karpatka
Приємного чаювання!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.