Кекси на сметані

» » Кекси на сметані
Кекси на сметані

Кекси на сметані – солодкий десерт на кожен день. Готуються вони швидко, з найпростіших всім доступних продуктів, які можна знайти в будь-якому магазині чи на ринку, а виходять ніжні, розсипчасті, пористі, з легкою рум’яною скоринкою. Ця смакота принесе у ваш будинок затишок і сонячний настрій!

  • Борошно пшеничне вищого сорту (просіяне) 200 грам
  • Цукор (пісок) 200 грам
  • Сметана (будь-якої жирності) 200 грам
  • Яйце куряче 2 штуки (120 грам)
  • Цукор ванільний 15 грам
  • Масло вершкове 100 грам (в тісто)
  • Розпушувач харчовий 1 чайна ложка
  • Пудра цукрова за смаком

Кекси на сметані

В першу чергу, використовуючи гострий кухонний ніж, нарізаємо вершкове масло середніми кубиками, перекладаємо їх у невеликий сотейник і ставимо його на середній вогонь. Розтоплюємо жир до однорідної рідкої консистенції, періодично помішуючи столовою ложкою, щоб не підгорав. Далі знімаємо його з плити і охолоджуємо біля відчиненого віконця до кімнатної температури. Потім включаємо і розігріваємо духовку до 200 градусів Цельсія.

Кекси на сметані

Тим часом акуратно тильною стороною ножа надбиваємо кожне яйце і відправляємо їх в глибоку миску, так щоб в неї не потрапила шкаралупа. Потім туди ж всипаємо цукровий пісок, збиваємо ці продукти до пишної густої піни без крупинок, і поки суміш не збільшитися в 2-3 рази. Це можна зробити за допомогою міксера або звичайного віночка, звичайно, тривалість процесу буде залежати від обраного кухонного приладу.

Кекси на сметані

Як тільки яйця будуть збиті до пишноти, додаємо до них потрібну кількість ванільного цукру, сметани, харчового розпушувача для випічки і вливаємо розтоплене вершкове масло. Збовтуємо ці інгредієнти до однорідності і починаємо вводити в миску просіяне пшеничне борошно. Діємо не поспішаючи, ложка за ложкою, поступово і дуже повільно замішуючи тісто середньої густоти, можна, з невеликими грудочками.

Кекси на сметані

Тепер викладаємо на стільницю форми для кексів. Якщо вони силіконові залишаємо їх як є, цей вид тіста до таких не прилипає. Використовуєте металевий посуд? В цьому випадку краще змастити внутрішні сторони кожного осередку додатковою порцією вершкового НЕ розтопленого масла і присипати їх борошном або вставити в кожну промаслений пекарський стаканчик! Потім заповнюємо кожну виїмку приготованим тістом на 2/3 і приступаємо до наступного кроку.

Кекси на сметані

Перевіряємо температуру духовки і, якщо вона розігрілася, встановлюємо туди форми з тістом на середній стелаж. Випікаємо кекси протягом 20-25 хвилин. Через цей час перевіряємо їх готовність дерев’яною шпажкою або сірником. Вводимо його кінець в м’якість декількох борошняних виробів і дістаємо. Якщо на дереві залишилися прилип рідкуваті шматочки тіста, витримуємо кекси в духовій шафі ще 7-10 хвилин, але це буває дуже рідко і безпосередньо залежить від якості і сорту борошна.
Шпажка суха? Тоді надягаємо на руки кухонні прихватки, переставляємо форми на обробну дошку, попередньо покладену на стільницю, і охолоджуємо випічку до кімнатної температури. Далі дуже бережно викладаємо отримані вироби на металеву решітку або піднос, за допомогою сита з дрібною сіткою посипаємо їх цукровою пудрою і сервіруємо до столу.

Кекси на сметані подають кімнатної температури. Після повного охолодження їх прикрашають цукровою пудрою, кремами, шоколадом, збитими вершками, просочують сиропами на основі ягід, фруктів або спецій або розтопленим вершковим маслом, змішаним з корицею і цукром. Випічку викладаємо на велике плоске блюдо, піднос або відразу сервірують порціями на десертних тарілках разом з холодними або гарячими напоями, наприклад, чаєм, кавою, какао, молоком, йогуртом, кефіром, а також багатьма іншими. Насолоджуйтесь смачною і простою в приготуванні їжею!

– Альтернатива сметані – вершки або жирний йогурт, ванільний цукор – рідкий екстракт цієї пряності або чистий ванілін на кінчику ножа, а розпушувач – 1/2 чайної ложки харчової соди;
– За бажанням в тісто можна додати пару столових ложок какао-порошку, подрібнені горіхи, попередньо вимочені, висушені і дрібно нарізані сухофрукти або в’ялені ягоди, трохи цитрусової цедри, шоколадне драже або 100 грам натертого на дрібній тертці банана, дині, персика, сливи, яблук;
– Іноді вершкове масло повністю замінюють маргарином, на смак, колір і аромат кексів це ніяк не впливає, але тільки в тому випадку якщо даний інгредієнт призначений для випічки, містить не менше 72-78% жирності і найменший відсоток рідини;
– Можна приготувати кекси з будь-яким наповнювачем, наприклад з ягодами, фруктами, шоколадом, варенням або джемом. Залийте форму тістом трохи менше ніж на половину, посередині покладіть начинку і накрийте її столовою ложкою мучного напівфабрикату. Потім випікайте їх так як вказано в рецепті;
– Кекси можна випікати у формах для маффінів;
– Тісто виходить дуже солодке, тому при бажанні можна зменшити кількість цукру до 100 грам.

Кекси на сметані

Приємного чаювання!

Кекси на сметані обновлено: Січень 28, 2017 автором: Наталия
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (6 голосов, средний: 4.83 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика