Паска ‒ це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер. Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба. Звичайно, можна придбати паску у магазині, та старі люди назвали б таку господиню нікудишньою.
Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.
Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.
Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері.
Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час.
У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин.
Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.
Пекти паску можна було лише у ідеально чистій кухні. Напередодні газдиня мусила перемити увесь посуд та вичистити піч.
Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.
За звичаєм, господині не дозволялося сідати й відпочивати, поки печеться паска. Вважалося, що у такому випадку, тісто обов’язково «впаде» й паска не вдасться.
Нині ж кожна газдиня має власний перевірений рецепт великодньої паски. Хтось же просто йде до магазину й купує вже готову великодню здобу. Як би там не було, варто хоча б раз у житті спробувати спекти паску за давніми звичаями. Ану ж вдасться!
Всім красивої і смачної паски і веселих травневих свят!
Якщо вам сподобалась інформація, будь ласка поширте її у соціальних мережах.