Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

» » Печемо паску: секрети, звичаї та традиції
Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

Паска ‒ це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер. Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба. Звичайно, можна придбати паску у магазині, та старі люди назвали б таку господиню нікудишньою.

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.

Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері.

Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час.

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин.

Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.

Пекти паску можна було лише у ідеально чистій кухні. Напередодні газдиня мусила перемити увесь посуд та вичистити піч.

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.

За звичаєм, господині не дозволялося сідати й відпочивати, поки печеться паска. Вважалося, що у такому випадку, тісто обов’язково «впаде» й паска не вдасться.

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

Нині ж кожна газдиня має власний перевірений рецепт великодньої паски. Хтось же просто йде до магазину й купує вже готову великодню здобу. Як би там не було, варто хоча б раз у житті спробувати спекти паску за давніми звичаями. Ану ж вдасться!

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

Всім красивої і смачної паски і веселих травневих свят!

Якщо вам сподобалась інформація, будь ласка поширте її у соціальних мережах.

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції обновлено: Лютий 6, 2017 автором: Олеся
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика