
У кулінарній академії ми жартівливо називали цей пиріг “тра-та-тен” – хтось з групи одного разу обмовився – і понеслась. Ми почнемо з татена з яблуками – це найпоширеніший варіант пирога. Є ще купа варіацій з грушами, персиками, апельсинами, абрикосами, айвою та іншими фруктами-ягодами. Але про них ми поговоримо пізніше. А поки – яблука.
Найкраще готувати цей пиріг в сковороді або сотейнику, який ви зможете потім поставити в духовку – так буде менше метушні з переливанням карамелі. У мене не виявилося відповідного за розміром посуду, тому я готувала карамель в ковшику, потім переливала в нероз’ємну форму і смажила яблука вже в ній прямо на конфорці.
Інгредієнти на форму 23-26 см:
Для тіста:
- 200 г борошна
- 115 г холодного вершкового масла
- 1/4 ч.л. солі
- щіпка цукру
- 2 ст.л. холодної води
Для начинки:
- 3-4 великих яблука з досить щільним м’якушем (у мене були перестиглі яблука сорту “голден”, “Гренні сміт” теж підходять)
- сік половини лимона
- 150 г цукру
- 75 г вершкового масла
Готуємо тісто. Для цього кладемо в чашу блендера борошно, сіль, цукор і нарізане кубиками холодне масло.
Рубаємо до отримання жирної крихти.
Вливаємо воду і максимально швидко замішуємо тісто. Місити занадто довго не можна, інакше масло розтане і тісто вийде дерев’яним. Формуємо з тіста кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30-40 хвилин.
Яблука чистимо від шкірки, видаляємо серцевину. Розрізаємо кожне на 6 частин. Збризгуємо соком лимона, щоб не потемніли.

Підбираємо посуд для пирога. В ідеалі це має бути сотейник або сковорода, в якій можна і карамель розтопити, і яблука в ній обсмажити, і пиріг в духовці запекти. Якщо немає підходящої – беремо кухлик в нероз’ємну металеву форму. У сотейнику розтоплюємо цукор до стану карамелі. Важливо не спалити його! У якийсь момент суміш може засахариться – не дивуйтеся, вона розтане. Кладемо в карамель яблука, зверху кладемо нарізане шматочками вершкове масло. Смажимо яблука на невеликому вогні в карамелі, пару раз перевернувши, близько 5 хвилин в сумі.

Знімаємо з вогню.
Тісто розгортаємо в пласт діаметром трохи більше форми. Кладемо поверх яблук, краї тіста заправляємо уздовж бортиків сотейника (або форми, як у моєму випадку).

Відправляємо пиріг в попередньо розігріту до 200 градусів духовку і випікаємо до готовності тіста, 20-25 хвилин.
Готовий пиріг перевертаємо на тарілку. Подаємо теплим. Можна доповнити кулькою морозива або не сильно солодкими збитими вершками.

Приємного чаювання!
Leave a Reply