Тарт Татен з яблуками

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

У кулінарній академії ми жартівливо називали цей пиріг “тра-та-тен” – хтось з групи одного разу обмовився – і понеслась. Ми почнемо з татена з яблуками – це найпоширеніший варіант пирога. Є ще купа варіацій з грушами, персиками, апельсинами, абрикосами, айвою та іншими фруктами-ягодами. Але про них ми поговоримо пізніше. А поки – яблука.
Найкраще готувати цей пиріг в сковороді або сотейнику, який ви зможете потім поставити в духовку – так буде менше метушні з переливанням карамелі. У мене не виявилося відповідного за розміром посуду, тому я готувала карамель в ковшику, потім переливала в нероз’ємну форму і смажила яблука вже в ній прямо на конфорці.
Інгредієнти на форму 23-26 см:
Для тіста:

  • 200 г борошна
  • 115 г холодного вершкового масла
  • 1/4 ч.л. солі
  • щіпка цукру
  • 2 ст.л. холодної води

Для начинки:

  • 3-4 великих яблука з досить щільним м’якушем (у мене були перестиглі яблука сорту “голден”, “Гренні сміт” теж підходять)
  • сік половини лимона
  • 150 г цукру
  • 75 г вершкового масла

tart-taten-1
Готуємо тісто. Для цього кладемо в чашу блендера борошно, сіль, цукор і нарізане кубиками холодне масло.
tart-taten-2
Рубаємо до отримання жирної крихти.
tart-taten-3
Вливаємо воду і максимально швидко замішуємо тісто. Місити занадто довго не можна, інакше масло розтане і тісто вийде дерев’яним. Формуємо з тіста кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30-40 хвилин.
Яблука чистимо від шкірки, видаляємо серцевину. Розрізаємо кожне на 6 частин. Збризгуємо соком лимона, щоб не потемніли.
tart-taten-4
Підбираємо посуд для пирога. В ідеалі це має бути сотейник або сковорода, в якій можна і карамель розтопити, і яблука в ній обсмажити, і пиріг в духовці запекти. Якщо немає підходящої – беремо кухлик в нероз’ємну металеву форму. У сотейнику розтоплюємо цукор до стану карамелі. Важливо не спалити його! У якийсь момент суміш може засахариться – не дивуйтеся, вона розтане. Кладемо в карамель яблука, зверху кладемо нарізане шматочками вершкове масло. Смажимо яблука на невеликому вогні в карамелі, пару раз перевернувши, близько 5 хвилин в сумі.
tart-taten-5
Знімаємо з вогню.
Тісто розгортаємо в пласт діаметром трохи більше форми. Кладемо поверх яблук, краї тіста заправляємо уздовж бортиків сотейника (або форми, як у моєму випадку).
tart-taten-6
Відправляємо пиріг в попередньо розігріту до 200 градусів духовку і випікаємо до готовності тіста, 20-25 хвилин.
Готовий пиріг перевертаємо на тарілку. Подаємо теплим. Можна доповнити кулькою морозива або не сильно солодкими збитими вершками.
tart-taten
Приємного чаювання!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.