Тонкий лаваш

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...
Тонкий лаваш 12

Тонкий лаваш хороший як сам по собі, так і як доповнення до багатьох страв. Звичайно, легше цю смакоту купити, і може саме тому ви ніколи не намагалися спекти дане чудо самостійно, але повірте, домашній варіант перевершить всі ваші очікування!

  • Вода очищена 1 стакан (гранований)
  • Дріжджі сухі гранульовані 1 чайна ложка
  • Масло рослинне 1 столова ложка
  • Сіль 1 чайна ложка (без гірки)
  • Цукор 1/2 чайної ложки
  • Борошно пшеничне просіяне 2,5-3 склянки (грановані)

1410425708852c6fad6
В першу чергу вливаємо в невеликий сотейник очищену воду, ставимо її на середній вогонь і розігріваємо до 36-38 градусів Цельсія, так щоб була злегка теплою, але не гарячою. Потім переливаємо рідину в невелику миску або великий мірний стакан і додаємо туди цукровий пісок.
1410425708913369263
Потім всипаємо дріжджі, перемішуємо все столовою ложкою до однорідної консистенції, прикриваємо опару полотняною кухонною серветкою і ставимо її в тепле місце на 10-15 хвилин, щоб підійшла.
141042570846412dead


Тепер кладемо в глибоку миску приблизно 1,5 склянки просіяного пшеничного борошна і додаємо до неї сіль.
1410425708285e8231a
Через деякий час переміщаємо туди розпустившіся дріжджі.
14104257082663a49a5
Вливаємо трохи рослинної, бажано рафінованої олії.
141042570840774d896
І починаємо замішувати столовою ложкою тісто. Коли цей кухонний прилад перестане допомагати, продовжуємо даний процес чистими руками, періодично підсипаючи чергову порцію борошна. У результаті повинно вийти м’яке, нелипке, еластичне, злегка маслянисте тісто. Скачуємо його в кулю, знову відправляємо в миску, прикриваємо кухонним рушником і ставимо настоюватися біля включеної плити подалі від протягів на 1-1,5 години.
1410425708228b587ec
Коли тісто настоїться і збільшиться в 2-3 рази, викладаємо його на кухонний стіл, присипаний тонким шаром просіяного пшеничного борошна, злегка обминаємо і за допомогою кухонного ножа або металевого шпателя ділимо на 10-13 рівних за розміром частин. Хоча їх кількість може коливатися в залежності від бажаного розміру лавашів і діаметра сковороди.
1410425708719dd39e1
Далі скачуємо кожен шматочок тіста в кульку, викладаємо їх на деко і затягуємо поліетиленовою харчовою плівкою, щоб не підсохли.
Приблизно через 10 хвилин беремо 1 частину мучного напівфабрикату, притрушуємо його з обох сторін борошном і за допомогою качалки розгортаємо в круглий пласт товщиною не більше одного-двох міліметрів.
141042570870103e1b91
Перекладаємо млинчик що вийшов на другий деко, прикриваємо плівкою і тим же способом швидко розгортаємо решта кульки.
14104257085111989814
Тепер ставимо на сильний вогонь суху сковороду без масла! Розкалюємо її до максимальної температури, так щоб над посудом пішов легкий димок. Потім дуже бережно перекладаємо туди перший тонкий млинець з тіста. Якщо коржик вийшов занадто великий, не страшно, бережно розподіляємо його кінці по бортикам сковороди і печемо по кілька секунд з кожного боку.
14104257088312168f45
Як тільки ароматна страва побіліє, і на ній з’являться рум’яні крапочки, за допомогою кухонної лопатки перекладаємо лаваш на велике плоске блюдо. Перетримувати його на вогні не варто, інакше вийде занадто сухий! Тим же способом готуємо інші кругляши, потім накриваємо їх кухонним рушником, так щоб була невелика щілина в 5-7 сантиметрів, і залишаємо в такому вигляді поки не охолонуть.
14104257096013847d4c
Тонкий лаваш після приготування остуджують і потім використовують для приготування або доповнення різної смакоти.
З нього можна зробити чудовий яблучний штрудель, м’ясний пиріг, шаурму, запіканку, різні закуски, а також сервірувати замість хліба з гарячими першими або другими стравами. Насолоджуйтесь смачною і простою їжею!
– Остиглі лаваші треба зберігати в поліетиленовому або паперовому пакеті в сухому, добре провітрюваному місці;
– Непогана альтернатива сухим гранульованим дріжджам – свіжі пресовані;
– Іноді замість води використовують молоко, а рослинне масло замінюють розтопленим вершковим;
– За бажанням в тісто можна додати сушені трави, наприклад, сумах, материнку, петрушку, кріп, а також запашні спеції;
– Кількість борошна вказане в рецепті, може коливатися і залежить від сорту, рихлості і клейковини даного продукту!
– Дуже часто, щоб лаваш не був надто сильно сухим, після остигання його умочують в холодній воді, повністю висушують і потім використовують за призначенням або відправляють на зберігання;
– Лаваш можна випікати в духовці. Включіть її в режим «Гриль», поставте всередину деко на середній стелаж, добре розжарити і викладіть на нього сформовані вироби. Смажте коржі по 1 хвилині з кожної сторони. Плюс цього способу в тому, що можна готувати великий лаваш або відразу 3-4 середніх за розміром.
1410425708671eb63899262
Приємного апетиту!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.