
Вже важко порахувати, зі скількома видами дріжджового тіста мені доводилося працювати. Зустрічалося і просте, і таке, з яким треба повозитися, і слухняне, і примхливе, і невибаглива. У цьому рецепті використовується тісто з додаванням досить великої кількості вершкового масла – з ним у мене не виникло абсолютно ніяких проблем.
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 40 г свіжих дріжджів
- 125 мл молока
- 100 г цукру
- 0,5 ч. ложки солі
- натерта цедра половини лимона
- 100 г вершкового масла
- 400 г макової маси для начинки
Масу я брала готову, але через брак можна зробити її самостійно.
Для начинки:
- 370 мл молока
- 250 г меленого харчового маку
- 2 ст. ложки манної крупи
- 100 г цукру
- 2 пакетики ваніліну
- сік 1 лимона
- 2 ч. Ложки рому або коньяку
- 100 г родзинок
- 75 г очищеного подрібненого мигдалю
- 2-3 краплі мигдальної олії
- 1 яйце
У велику миску або на стіл просіваємо гіркою борошно. Дріжджі кришимо в тепле молоко, додаємо цукор, даємо постояти 5-7 хвилин. Виливаємо молочно-дріжджову суміш в борошно, туди ж тремо на крупній тертці масло, замішуємо однорідне тісто. Накриваємо його тарілкою і даємо годину підійти.
Поки підходить тісто, готуємо начинку (якщо немає готової). Кип’ятимо молоко, всипаємо в нього мак, манку і цукор. Знову доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню, даємо пару хвилин постояти. Повторюємо ще 2 рази. Остаточно знімаємо з плити, додаємо інгредієнти що залишилися, в самому кінці вливаємо збите яйце. Перемішуємо і охолоджуємо.
Тісто що підійшло обминаємо, розгортаємо в великий прямокутник. Начинку викладаємо як показано на фото.
Потім згортаємо кінці рулету до середини ось так:

Кладемо рулет швом донизу на застелений пергаментом деко.

Змащуємо яйцем.

Випікаємо в розігрітій до 180 град. духовці протягом 40-45 хвилин. Готовий рулет охолоджуємо і посипаємо цукровою пудрою. У міру поїдання нарізаємо на скибочки.


Приємного чаювання!
Leave a Reply