
До великоднього столу більшість господинь хоче здивувати гостей смачними й незвичайними стравами.
А на чолі столу в день Святої Пасхи, безсумнівно, повинна знаходитися паска. Дуже часто випічка виходить несолодкою, жорсткою зі стійким запахом дріжджів.
Це трапляється, бо не всі знають, як приготувати тісто для паски правильно. Найсмачнішими виходять вироби, приготовлені з тіста, замішаного на опарі.
Інгредієнти для опари:
- півлітра молока;
- пів пачки пресованих дріжджів;
- склянка цукру;
- чотири жовтка.
Для тіста:
- склянка цукру;
- пачка вершкового масла;
- півсклянки соняшникової олії;
- чайна ложка солі;
- чотири жовтка;
- кілограм борошна.
Перед тим як приготувати тісто для паски, необхідно замішати опару. Для приготування опари потрібно трохи розігріти молоко.
Воно повинно стати теплим, але не гарячим. Краще всього використовувати домашнє молоко. Якщо немає домашнього, то можна купити молоко з найвищим відсотком жирності. Всипати в молоко цукор і розкришити в рідині дріжджі.
Влити жовтки і розмішати до однорідності.
Бажано використовувати домашні яйця, тоді м’якуш у паски буде красивого золотистого кольору. Білки залишити, вони знадобляться для приготування помадки. Накрити ємність тканиною і поставити її на 4 год. в тепле місце. Найкраще це робити перед сном, тоді вранці можна буде приступити до випікання пасок.
По закінченню чотирьох годин прибрати з ємності тканину. На поверхні рідини повинен з’явитися корж із щільної високої піни. Вимити руки і розкришити отриманий корж в рідину. При перемішуванні опари повинно виникати характерне шипіння.
Не потрібно лякатися, якщо на поверхні рідини будуть плавати шматочки дріжджового коржа. Опара повинна пахнути солодкою дріжджовою масою. Після перемішування всипати в опару цукор і влити жовтки. Покласти м’яке вершкове масло і сіль. Влити олію. У результаті повинна вийти рідка маса оранжевого кольору.
У велику каструлю з високими стінками всипати борошно і тонкою цівкою вливати опару. Постійно перемішувати вміст. При бажанні всипати родзинки. Замісити м’яке тісто, яке накрити тканиною і залишити підніматися на дві години. По закінченню часу знову вимісити тісто і можна приступати до формування пасок.
Перед випічкою, паски повинні настоятися протягом 30-40 хвилин.
Таке тісто можна використовувати для приготування рулетів з маком і пиріжків з вишнями. М’якуш виходить не повітряним, як вата, а щільним, з насиченим солодким смаком.
Leave a Reply