Хачапурі по-мегрельськи

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...
Хачапури по-мегрельски 4

Хачапурі по-мегрельська – грузинські коржі з сиром, які виходять неймовірно смачними і ситними. Їх зазвичай подають з червоним вином і, сидячи біля каміна, насолоджуються прекрасною вечерею. Тісто виходить дуже ніжним і повітряним. А начинка – пальчики оближеш! Здавалося б, просто сир, але який він смачний після запікання. Я ніколи і не подумала б! Спробуйте самі!

  • Борошно пшеничне 500-600 грам
  • Молоко 150 мілілітрів
  • Дріжджі сухі швидкодіючі 5 грам
  • Сіль 1/2 чайної ложки
  • Яйце куряче 1 штука
  • Масло вершкове 70 грам + для змащування коржів
  • Сир Сулугуні 200 грам
  • Масло рослинне рафіноване 50 мілілітрів + для змащування дека

14203797094327c910e
Шматочок вершкового масла викладаємо на обробну дошку і за допомогою ножа рубаємо на кілька частин. Потім переміщаємо шматочки в чисту турку і ставимо на середній вогонь. Постійно помішуючи столовою ложкою, доводимо компонент до рідкого стану, а потім відразу ж вимикаємо конфорку. Відставляємо ємність в сторону і даємо розтопленому маслу самостійно дійти до теплої температури.
1420379709743f8fab5
Молоко виливаємо в іншу турку і ставимо на невеликий вогонь. Підігріваємо його буквально пару хвилин, а потім вимикаємо конфорку. Увага: температура рідини не повинна перевищувати 38-40 градусів (якщо в молоко занурити палець, то йому в ньому буде комфортно).
1420379709694ee9de8
У середню миску виливаємо тепле молоко і відразу ж додаємо сіль і сухі дріжджі. Скориставшись столовою ложкою, ретельно все перемішуємо до однорідності. Увага: молоко має стати ніжно-бежевого кольору. Так і повинно бути!
142037970967509df16
Потім за допомогою ножа розбиваємо шкаралупу яйця, а жовток з білком виливаємо в загальну ємність. Сюди ж додаємо рослинне і тепле розтоплене вершкове масло і знову все ретельно перемішуємо, але вже ручним віночком.
1420379709686b72d60
В сито висипаємо 500 грам (більше не потрібно) борошна і просіваємо його над глибокою мискою. Це дуже важлива процедура, адже від неї залежить, наскільки смачними вийдуть хачапурі. Під час просіювання компонент насититься киснем і позбудеться від зайвих грудок. Саме це посприяє приготуванню м’якого ніжного тіста.
142037970964743d4c8
В гірці з борошна чистими руками робимо невелике поглиблення і виливаємо сюди дріжджову суміш. Починаємо замішувати тісто, скориставшись столовою ложкою або ручним віночком.
Коли маса стане щільною і дуже липкою, переміщаємо її на кухонний стіл, притрушений невеликою кількістю борошна. Продовжуємо замішувати тісто вже чистими руками. Увага: ось тепер по чуть-чуть підсипаємо решту борошна. На виході у нас повинно вийти гарне еластичне тісто, яке не буде прилипати до рук.
142037970924888b1cb
Скачуємо з нього кулю, перекладаємо назад в миску і накриваємо тканинним рушником. Нехай постоїть в теплому місці протягом 1,5-2 годин. А ми тим часом підготуємо компоненти що залишилися.
1420379709969135a8a
Скориставшись великою теркою, натираємо сир Сулугуні прямо на обробній дошці. Потім пересипаємо стружку у вільну тарілку і на час залишаємо осторонь.
14203797099010f3480f
Коли тісто постоїть, воно збільшиться в розмірі приблизно в 2-3 рази. Це те, що нам потрібно! Викладаємо його назад на кухонний стіл, присипаний борошном. За допомогою ножа розрізаємо тісто на дві частини і кожній надаємо форму кулі.
Тепер по черзі приминаємо їх з двох сторін в невеликій кількості борошна і, скориставшись качалкою, розгортаємо в коржі товщиною не більше 0,5 сантиметрів.
142037970984110ce7ca
На кожне коло викладаємо по 50 грам тертого сиру Сулугуні. Далі чистими руками збираємо краї коржів так, щоб з боку у нас вийшов мішечок з начинкою всередині. Добре його защипуємо і після знову акуратно розгортаємо. Увага: товщина кола в цей раз не повинна перевищувати 0,5-0,8 сантиметрів.
14203797106312af93f1
Деко застиляємо папером для запікання і змащуємо невеликою кількістю рослинної олії. Для цього найкраще скористатися кондитерським пензлем. Потім викладаємо сюди коржик і наколюємо його поверхню виделкою (це потрібно зробити для того, щоб хачапурі не піднялася під час запікання). Наприкінці посипаємо блюдо 50 грамами сиру і включаємо духовку.
14203797101513f5d521
Коли вона розігріється до температури 200 градусів, ставимо деко на середній рівень і запікаємо хачапурі протягом 15 хвилин. За цей час коржик повинна покритися золотистою скоринкою, а сир розплавиться. Далі дістаємо його звідти за допомогою кухонних прихваток і перекладаємо на плоску тарілку, скориставшись дерев’янною або кухонною лопаткою. А поки хачапурі не охололо, не забуваємо змастити його поверхню шматочком вершкового масла, наколовши компонент на вилку. Так само готуємо другий корж і після можемо запрошувати всіх до обіднього столу.
142037971028144b1e08
Ще добре теплі хачапурі по-мегрельськи за допомогою ножа нарізаємо порційними шматочками і подаємо до обіднього столу разом з чаєм, кавою або ж з червоним вином.
Для приготування гарного повітряного тіста обов’язково використовуйте пшеничне борошно вищого сорту, тонкого помелу і перевіреної торгової марки. Також можна кілька разів просіяти компонент, щоб добре наситити його киснем;
Не переборщіть з борошном, інакше хачапурі вийдуть після запікання дуже жорсткими. Найкраще невеликими порціями підсипати компонент в миску з тістом і постійно стежити за консистенцією маси;
– Поверхню коржа можна прикрасити не тільки Сулугуні, а й іншим твердим сиром. Наприклад, Російським, Костромським або Голландським. Я найбільше люблю перший, так як він в міру солоний і швидко стає золотавим і хрустким.
14203797092313bfc389d4d
Смачного!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.