
У моєму далекому дитинстві фабрика ” Комунарка ” випускала апельсиновий шоколад. Не можу сказати , що я була великою його любителькою , але коли пропонували – не відмовлялася 🙂 Зараз цей шоколад вже не випускається , але іноді накочує ностальгія , і хочеться відчути той смак . Минулого тижня це вийшло абсолютно випадково, коли я спекла ось цей кекс 🙂 Єдина моя промашка була в тому , що шоколад варто було взяти з меншим відсотком вмісту какао (у мене було 59 %).
Інгредієнти:
- 100 г вершкового масла кімнатної температури
- 180 г цукру
- 2 яйця
- 2 середніх апельсина
- 250 г борошна
- 1 / 2 ч.л. розпушувача
- 1 / 4 ч.л. солі
- 1 / 4 ч.л. соди
- 60 мл апельсинового соку
- 100 г сметани або кефіру
- 100 г шоколаду
Для ганаша :
- 120 г шоколаду
- 50 мл жирних вершків (від 30 % і жирніше )
З обох апельсинів знімаємо дрібною теркою цедру. Видавлюємо 60 мл соку.
Масло збиваємо з цукром і цедрою. По одному додаємо яйця, не припиняючи збивати.
Додаємо половину просіяного з сіллю, содою і розпушувачем борошна, перемішуємо. Додаємо сметану і апельсиновий сік, знову вимішуємо. Додаємо другу половину борошна і замішуємо однорідне тісто.

Шоколад для тіста рубаємо до стану крихти.

Додаємо до теста і перемішуємо.

Перекладаємо тісто у змащену маслом форму і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо до готовності, близько 50-60 хвилин, до сухого сірника.
Готовий кекс охолоджуємо.
Готуємо ганаш. Для цього дрібно рубаємо шоколад і заливаємо його доведеними до кипіння вершками. Розмішуючи до однорідності.

Поливаємо ганашем кекс, даємо застигнути і подаємо.

Приємного чаювання!
Leave a Reply