А ось і він! Довгоочікуваний, бажаний і від того просто чарівний – вишневий штрудель. Спочатку перше я планувала викласти рецепт яблучного штруделя. Але з ним ми трошки почекаємо.
Пара слів про передісторію. Я два роки дивилася на рецепти штруделів і боялася до них підступитися. Мені здавалося, що розтягнути тісто ТАК тонко і не порвати його – щось позамежно складне. Але коли я наважилася, все виявилося зовсім просто, швидко і просто дивно смачно.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 125 г борошна + ще трохи для вимішування
- 1 ст.л. рослинного масла
- щіпка солі
- 100 мл теплої води
Для начинки:
- 600 г вишні
- 100 г мигдалю (або аналогічну кількість мелених сухарів)
- 50 г родзинок
- 50 г волоських горіхів
- 2 ст.л. темного рому або коньяку (у мене ром)
- 2 ст.л. цукру
- цукрова пудра
- морозиво для подачі
Готуємо тісто. У миску просіваємо борошно, солимо, в центрі робимо поглиблення. Вливаємо масло і воду. Замішуємо однорідне тісто.
Насипаємо на чистий стіл близько 1 ст.л. борошна, кладемо тісто і починаємо місити. Місимо усередині, поки тісто не стане м’яким, еластичним і абсолютно не липким.
ТІСТО НЕ ПОВИННО БУТИ ЗАНАДТО КРУТИМ!
Кладемо його в мисочку, накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
Ізюм заливаємо ромом і залишаємо при кімнатній температурі.
Мигдаль мелемо в кавомолці або блендером.
Вишню розморожуємо і злегка віджимаємо. Сік зливаємо.
Виймаємо тісто з холодильника.
На стіл кладемо кухонний рушник (зрозуміло, чистий) і рівномірно припудрюємо борошном. У центр кладемо тісто.
Починаємо розгортати тісто під розміри рушники.
Як тільки довше розгортати стане неможливо – відкладаємо в торону качалку і починаємо витягати тісто руками. Якщо тісто замішане правильно – воно буде дуже добре тягнутися. Тому не бійтеся, але все ж не робіть зайво різких рухів.
Добре витягнуте тісто має бути дуууже тонким. Я спеціально взяла кольоровий рушник, щоб продемонструвати потрібну товщину (крізь тісто повинен просвічувати малюнок на тканині).
Якщо у вас вже добре набита рука – ви можете розгортати і без рушника, але з ним набагато простіше.
Починаємо викладати начинку. Відразу розраховуйте, що по краях повинні бути відступи приблизно по парі сантиметрів, плюс близько 15 см вільного тіста з краю, протилежного тому, з якого ви почнете згортати штрудель.
Посипаємо тісто меленим мигдалем або сухарями. Кладемо родзинки і нарубані волоські горіхи.
Кладемо вишню, посипаємо її цукром.
За допомогою рушники починаємо згортати рулет, починаючи з вузького боку.
Звертаємо повністю, бічні краї защипуємо.
Кладемо в змащену маслом форму для запікання, змащуємо розтопленим маслом і посипаємо цукром.
Запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40 хвилин.
Виймаємо, даємо постояти хвилин десять, посипаємо цукровою пудрою (за бажанням).
Нарізаємо і подаємо теплим з кулькою морозива (мені найбільше подобається з пломбіром).
Приємного чаювання!