
Якщо ви любите солодку горіхову випічку – то цей пиріг якраз для вас. Його краще подавати невеликими порціями, так як він дуже ситний, і багато його просто не влізе. Від 500 грамів цукру в начинці, які фігурували в оригінальному рецепті з книги Дарії Цвек “Солодке печиво” я залишила всього 300 – на мій погляд це життєво необхідно.
Для начинки ви можете використовувати мигдаль середнього помелу, волоські горіхи, фундук або з суміш. У мене, наприклад, чотири види горіхів в начинці – ще й кешью, крім уже перерахованих.
Інгредієнти на форму 26-28 см:
Для тіста:
- 200 г борошна
- 25 г (1 ст.л.) цукру
- щіпка солі
- 100 г вершкового масла
- 1 жовток
- 3 ст.л. сметани
Для начинки:
- 500 г горіхів на свій смак (вказівки по видах см. В анотації до рецепту)
- 300 г цукру
- 2 яйця
- сік і цедра 1 лимона
- 3 ст.л. сметани
Для глазурі:
- 100 г шоколаду
- 50 г вершкового масла
- 60 мл жирних вершків
Готуємо основу. Борошно рубаємо в блендері з цукром, сіллю і вершковим маслом (або перетираємо пальцями до стану жирної крихти).
Додаємо жовток і сметану, замішуємо тісто (це можна зробити у все тому ж блендері).
Загортаємо тісто в плівку і кладемо в холодильник, поки готується начинка.
Горіхи для начинки рубаємо в блендері якомога дрібніше, але не до стану борошна.
Додаємо цукор і перемішуємо.
В окремому посуді збиваємо виделкою до однорідного стану лимонний сік, яйця і сметану.
З’єднуємо сметанну суміш з горіхами.
Виймаємо тісто з холодильника, знімаємо плівку. Розкачуємо тісто до діаметру, на 3-4 см більше діаметру форми (робимо запас для бортиків). Кладемо тісто у форму, притискаємо до бортиків, зрізаємо надлишки зверху і наколюємо дно виделкою.
Кладемо в основу начинку і розрівнюємо.
Ставимо в попередньо розігріту до 200 градусів духовку і випікаємо 30 хвилин. Начинка повинна схопитися і злегка зарум’яниться зверху.
Готовий пиріг виймаємо і охолоджуємо.
Готуємо глазур. Для цього розламаний на шматочки шоколад топимо на водяній бані з маслом, додаємо гарячі вершки і перемішуємо до однорідного стану.
Поливаємо глазур’ю остиглий пиріг. Даємо застигнути.
Нарізаємо і подаємо.
Смачного!
Leave a Reply