
Він же – легендарний американський Lemon Meringue Pie. Відразу скажу, що десерт цей дуже солодкий, тому їсти його потрібно дозовано (принаймні, на мій смак) і з несолодким чаєм. В принципі, можна спробувати скоротити кількість цукру в лимонної частини – меренгу краще в цьому плані не чіпати, тому що ми пам’ятаємо про рекомендовані пропорції.
Для приготування основи пирога використовується звичайнісіньке рубане тісто (воно ж – листкове). Деякі готують основу з листкового бездріжджового, але це все ж не кращий варіант в даному випадку.
Інгредієнти для форми 21-23 см:
Для тіста:
- 200 г борошна
- 115 г холодного вершкового масла
- 1/4 ч.л. солі
- щіпка цукру
- 2 ст.л. холодної води
Для лимонної начинки:
- 4 жовтка
- 300 г цукру
- 120 г кукурудзяного крохмалю
- 330 мл води
- 125 мл лимонного соку
- 1 ст.л. натертої лимонної цедри
- 75 г вершкового масла
Для меренги:
- 4 білка
- 170 г цукру
- щіпка ваніліну
Готуємо тісто. Для цього кладемо в чашу блендера борошно, сіль, цукор і нарізане кубиками холодне масло. Рубаємо до отримання жирної крихти.
Вливаємо воду і максимально швидко замішуємо тісто. Місити занадто довго не можна, інакше масло розтане і тісто вийде дерев’яним. Формуємо з тіста кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30-40 хвилин.
Виймаємо тісто з холодильника. Розкачуємо в пласт товщиною 2-3 мм. Акуратно намотуємо тісто на качалку, щоб перенести в форму.
Укладаємо тісто на дно і борти форми (краще взяти роз’ємну).

Тісто наколюємо виделкою в декількох місцях, кладемо фольгу і насипаємо на неї вантаж – квасолю, рис, горох або металеві дрібниці.

Відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку на 12-15 хвилин.
Виймаємо, прибираємо фольгу з вантажем.
Готуємо начинку.
Тремо на тертці лимонну цедру.

Жовтки злегка збиваємо вінчиком.

В ковшике змішуємо воду, лимонний сік і цедру, цукор і крохмаль.

Ставимо суміш на вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння – маса загусне. Знімаємо з вогню і додаємо половину суміші до жовтків, ретельно й інтенсивно змішуємо віночком. Перекладаємо отриманий мікс до половини лимонної суміші що залишилась в ковшику, добре перемішуємо і знову ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і загустіння, знімаємо з вогню і додаємо вершкове масло. Перемішуємо. Перекладаємо масу в остигнувшу випечену основу.

Для меренги збиваємо білки з цукром до середніх піків.

Викладаємо меренгу поверх лимонної начинки ложкою або за допомогою кондитерського мішка з фігурною насадкою. Обов’язково слідкуємо за тим, щоб меренга стикалася зі стінками основи.

Відправляємо пиріг в розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо протягом 8-10 хвилин, поки верхівка меренги не стане золотисто-коричневою.
Виймаємо пиріг з духовки, охолоджуємо до кімнатної температури, потім ставимо в холодильник і охолоджуємо повністю.
Подаємо охолодженим.

Приємного чаювання!
Leave a Reply