
Чесно сказати, я навіть і не знаю, чим мене спочатку притягнув рецепт цього кексу. Він максимально простий – хіба що темний ром тут вибивається на тлі інших банальних інгредієнтів. Але коли я спробувала готовий кекс … Коротше кажучи, він просто нереально смачний при всій своїй простоті. Вологий, ніжний, ароматний. Один шматок з’їла. Потім ще один. Потім зрозуміла, що пора брати себе в руки, бо з’їсти цілий кекс одній – це дуже-дуже погано. Сьогодні від цього кексу вже нічого не залишилося – добрі люди допомогли позбутися цього наркотику.
Обов’язково спробуйте його спекти. Тільки тримайте себе в руках.
Інгредієнти на круглу форму з отвором в центрі 28 см:
Для кексу:
- 150 г вершкового масла кімнатної температури
- 250 г цукру
- 2 яйця
- 6 жовтків (від яєць С-1)
- 1 ч.л. лимонної цедри
- 1 ч.л. апельсинової цедри
- 300 г борошна
- 1 ч.л. розпушувача
- 1/4 ч.л. солі
- 120 мл молока
Для сиропу:
- 250 г цукру
- 140 мл води
- 60 мл темного рому
Для глазурі:
- 80 г цукрової пудри
- 2 ст.л. лимонного соку
Приготування:
Готуємо тісто. Вершкове масло збиваємо з цукром до кремоподібної маси.
Додаємо жовтки, потім, по одному, яйця, ретельно збиваючи після кожного додавання. Кладемо обидва види цедри і добре перемішуємо.
Додаємо половину борошна, просіяного з сіллю і розпушувачем. Вимішуємо. Потім вливаємо молоко і знову вимішуємо. Додаємо решту борошна і вимішуємо остаточно.
Кладемо тісто в добре змащену маслом форму – краще, якщо вона буде заповнена трохи більше, ніж на дві третини об’єму.
Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо до сухого сірника, близько 45-50 хвилин.
Поки печеться кекс, готуємо сироп для просочення. Для цього змішуємо в ковшику цукор і воду, ставимо на плиту і доводимо до кипіння і розчинення цукру. Знімаємо з плити, вливаємо ром. Залишаємо остигати.
Готовий кекс виймаємо з форми. Форму миємо, вливаємо в неї дві третини сиропу. Акуратно і повільно занурюємо кекс в сироп. Рештою сиропа поливаємо кекс зверху. Коли сироп повністю вбереться, виймаємо кекс з форми і охолоджуємо.
Поки остигає кекс, готуємо глазур. Для цього змішуємо цукрову пудру з ложкою соку і збиваємо. Якщо глазур занадто густа – додаємо потроху сік, поки не вийде середньотекуча маса.
Отриманою глазур’ю поливаємо кекс. При бажанні прикрашаємо нарубаними горіхами.
Приємного чаювання!
Leave a Reply