Цей торт вже встиг підкорити серця моїх друзів – любителів шоколаду – і моїх підписників. Тому рецепт даю негайно.
Відразу скажу, що рецепт не підійде тим, хто боїться сирих яєць, оскільки в основі шоколадного мусу тут якраз сирі яєчні білки. Варіант з пастеризацією яєць ми розглядали в коментарях до рецепту шоколадного мусу, але вийшло не у всіх. У будь-якому випадку, ви можете спробувати провернути цю операцію – авось все-таки вийде.
Інгредієнти на форму 21 см:
Для коржів:
- 200 г вершкового масла кімнатної температури
- 50 г цукрової пудри
- 35 г меленого мигдалю
- 1 ст.л. темного рому
- 2 жовтки
- 1 ч.л. меленої кориці
- 1/4 ч.л. розпушувача
- щіпка солі
- 200 г борошна
Для карамелізованих яблук:
- 1 велике яблуко з виразним смаком і щільною м’якоттю (Гренні Сміт в самий раз)
- 15 г вершкового масла
- 1 ст.л. цукрової пудри
- щіпка меленої кориці
- 2 ст.л. темного рому
Для шоколадного мусу:
- 250 г темного шоколаду
- 70 мл жирних вершків
- 1 паличка кориці
- 40 г дрібного цукру або цукрової пудри
- 6 яєчних білків
Для складання торта:
- мигдальна стружка або вафельная крихта для обробки боків
- какао для посипання верху
- скибочки яблука, збризнути лимонним соком (у мене немає)
Готуємо тісто для коржів. Масло, цукрову пудру і корицю кладемо в чашу блендера і рубаємо до кремоподібного стану. Додаємо жовтки і ром, ще раз збиваємо.
Додаємо мигдаль, розпушувач, сіль і борошно, замішуємо тісто. Воно буде м’яким, але не липким.
Ділимо його на 3 частини, кожну загортаємо у плівку і кладемо в холодильник мінімум на 2 години.
Охолоджене тісто розгортаємо між двома листами пергаменту – по одній частині за раз. Знімаємо верхній лист пергаменту.
Обрізаємо коржі до 20 см в діаметрі, поклавши на тісто тарілку потрібного розміру.
Випікаємо в розігрітій до 180 градусів приблизно по 10-12 хвилин. Охолоджуємо.
Яблуко очищаємо від шкірки, видаляємо серцевину. Нарізаємо кубиками зі стороною близько 1 см.
У сковороді на середньо сильному вогні розтоплюємо вершкове масло, кладемо цукрову пудру, корицю і яблука. Смажимо, помішуючи, до легкої карамелізації, але при цьому стежимо, щоб яблука не почали розвалюватися.
Додаємо ром, підпалюємо і даємо йому прогоріти. Перекладаємо на тарілку і даємо охолонути.
Готуємо мус. Шоколад розтоплюємо на водяній бані.
Вершки вливаємо в кухлик, кладемо паличку кориці. Доводимо до кипіння, виймаємо корицю і вливаємо вершки в розтоплений шоколад. Перемішуємо.
Білки збиваємо з цукровою пудрою до м’яких піків.
Додаємо чверть білків в шоколад і акуратно змішуємо. Додаємо інші білки і змішуємо дбайливо, прагнучи видавити з білків якомога менше повітря.
Додаємо в мус остиглі яблука.
Акуратно перемішуємо.
Збираємо торт. На дно рознімної форми кладемо один з трьох коржів, на нього – половину мусу, потім другий корж, мус що залишився і останній корж.
Ставимо торт в холодильник на 4-5 годин, а краще на ніч.
Охолоджений торт виймаємо з холодильника, проводимо тонким ножем вздовж бортика і акуратно його знімаємо. Бока обробляємо мигдальною стружкою або вафельною крихтою (як варіант – шоколадною стружкою). Верх посипаємо какао і за бажанням прикрашаємо часточками яблука.
Торт готовий до подачі.
Приємного чаювання!