Трюфелі з молочного шоколаду з лавандою і медом

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Давно ми тут не готували цукерок. Пропоную знову взятися за цю справу і приготувати молочні трюфелі з незвичайним смаком – з лавандою. З нею ми вже знайомі по лавандовим мадлен. Як і в мадленки, в сьогоднішніх трюфелях лаванда буде працювати в парі з медом. Це дуже вдале поєднання.

Відразу скажу, що для трюфелів на шоколаді краще не економити – це сильно відбивається на якості цукерок в цілому.

Інгредієнти на 40-50 штук:

  • 1 ч.л. з гіркою сухих квіток лаванди
  • 130 мл вершків жирністю 30% і вище
  • 40 г меду
  • 325 г молочного шоколаду
  • + 250 молочного або темного шоколаду для покриття цукерок (цей пункт можна пропустити, якщо ви просто обваляєте трюфелі в какао)

lavandovye-trufeli-1

Приготування:

Вершки вливаємо в кухлик, кладемо в них лаванду.

lavandovye-trufeli-2

Ставимо на плиту і на середньому вогні доводимо до кипіння. Вимикаємо, накриваємо кришкою і даємо настоятися 5-10 хвилин, щоб лаванда віддала вершкам свій аромат.

Тим часом рубаємо шоколад.

lavandovye-trufeli-3

Проціджуємо вершки в мірну склянку, доливаємо кип’яченої води до початкового об’єму (частина рідини випарується). Додаємо в вершки мед і знову доводимо до кипіння. Виливаємо в миску з шоколадом.

lavandovye-trufeli-4

Ретельно перемішуємо, щоб шоколад повністю розчинився.

lavandovye-trufeli-5

Остуджуємо ганаш до кімнатної температури, потім ставимо в холодильник на пару годин або на ніч.

З застиглого ганаша формуємо кульки.

lavandovye-trufeli-6

Далі можна піти двома шляхами. Перший – простий. Обвалюємо цукерки в какао-порошку і зберігаємо в холодильнику. Другий – більш складний, але і більш вдачний. Тут ми будемо покривати трюфелі темперованим шоколадом. І для нього краще мати термометр.

Отже. Пропоную вам домашній варіант темперування шоколаду. Він, звичайно, не настільки ідеальний, як професійний – з темперуванням на мармуровій дошці – але для домашніх цукерок він більш ніж хороший.

Суть темперування в тому, що шоколад розігрівається до 50 градусів, потім швидко охолоджується до 26-28 градусів і знову нагрівається до 31-33 градусів. Ці маніпуляції сприяють утворенню в шоколаді стабільних кристалів. Говорячи простою мовою, такий шоколад не тане моментально в руках, стає хрустким і стабільним після застигання. Трохи пізніше я підготую цілу статтю на тему темперувания і розповім про це докладніше. А поки – найпростіший спосіб.

Він відмінно працює з шоколадом в каллетах або в краплях, оскільки він вже темперований. Але з плитковим шоколадом теж можна домогтися цілком стерпного результату.

Дрібно рубаємо шоколад. Третину відкладаємо вбік, решту топимо на водяній бані або в мікрохвильовці. Шоколад повинен бути розігрітий до 50 градусів. В розтоплений шоколад додаємо відкладену третину.

lavandovye-trufeli-7

Розмішуємо до розчинення. Доданий шоколад швидко знизить температуру всієї маси приблизно до 30 градусів. Далі можна поставити миску на крижану баню (на миску з холодною водою і парою шматочків льоду) і охолодити шоколад до необхідних 26-28 градусів. Але в цьому випадку масу потрібно енергійно розмішувати лопаткою, не даючи приставати до стінок миски і застигати.

lavandovye-trufeli-8

Знову розігріваємо шоколад до 31-33 градусів в мікрохвильовці або на водяній бані. Тепер з ним можна працювати.

Вмочуємо трюфелі в шоколад, кладемо на силіконовий килимок або пергамент, прикрашаємо квітками лаванди і відправляємо в холодильник застигати. Це займе 10-15 хвилин.

Все. Насолоджуємося смаком. Такі цукерки можна зберігати при кімнатній температурі.

lavandovye-trufeli

Смачного!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!