
Я привезла собі з поїздки нові формочки, які довго хотіла, але все ніяк не могла купити – для печива мадлен і тістечок фінансьє. В принципі, і те, і інше можна пекти в звичайних формах для маффінів, але погодьтеся – коли форма відповідає традиції, все виглядає гарніше і задоволення приносить більше.
Сьогоднішні тістечка будуть хороші не тільки з фісташками, а й з меленим мигдалем або фундуком. Замість журавлини ви можете додати сушену вишню або зовсім виключити сухофрукти з рецепта.
Інгредієнти на 9 штук:
- 4 курячих білка від великих яєць (якщо яйця поменше – беріть 5 білків)
- 75 г цукру
- 100 г вершкового масла
- 70 г очищених несолоних фісташок
- 45 г пшеничного борошна
- невелика жменька сушеної журавлини
Для прикраси:
- 1 ст.л. нарубаних фісташок
- 30 г білого шоколаду (можна використовувати молочний або гіркий, на ваш смак)
Фісташки розмелюємо в блендері в борошно.
Вершкове масло кладемо в кухлик, ставимо на середній вогонь. Розтоплюємо і трохи варимо, щоб масло придбало золотисто-коричневий відтінок і карамельно-горіховий запах. Знімаємо з вогню і охолоджуємо.
Білки збиваємо з цукром до м’яких піків.

Змішуємо фісташки із звичайною мукою.
Акуратно з’єднуємо суху суміш зі збитими білками.
Додаємо остигле до кімнатної температури масло і ще раз акуратно перемішуємо. Вмішуємо журавлину.
Розкладаємо тісто по змазаним формочках і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку.
Випікаємо до сухого сірника, близько 17-20 хвилин. Виймаємо, даємо 5 хвилин постояти у формі, потім витягуємо випічку і охолоджуємо.
Для прикраси на водяній бані або в мікрохвильовій печі розтоплюємо шоколад.
Вмочуємо в нього верхівки фінансьє і посипаємо нарубаними фісташками. Прикрашені тістечка ставимо на 5-10 хвилин у холодильник, щоб шоколад застиг.
Подаємо з чашкою чаю або кави.
Смачного!
Leave a Reply