Для тістечок мадлен потрібні спеціальні форми – у вигляді черепашки . Хоча їх роблять і просто круглими . Мадлен прославилися по всьому світу в першу чергу завдяки французьким кулінарам . Але і Марсель Пруст постарався , приділивши тістечкам багато уваги у своїй книзі « У пошуках втраченого часу : У бік Свана . » Для Пруста це були чарівні і чарівні спогади дитинства , а для мільйонів кулінарів – бажання навчитися пекти це диво. Та й купити форми для мадленок . Реклама – двигун торгівлі …
Мадленки подають з цитрусовими і лавандовим медом , із зеленим чаєм. Це не тістечко , як ми його уявляємо, швидше печиво.
А ще любов’ю Мімі з дитинства користувалися (солодкового ) пастилки . Це спогад про бабусю , про літо , про смак дитинства. У кожного є такий смак . У мене , наприклад , смак молодих сирих бобів в стручках . Не квасолі , російських бобів. Лакрічкі продавалися в маленьких коробочках і, дасть бог , ще довго будуть продаватися. Адже є ж щось , що ніколи не змінюється … Франція , наприклад.
Для того , щоб приготувати цитрусові мадленки з ванільним соусом , вам знадобиться:
- 3 яйця
- 150 г звичайної борошна
- 125 г розтопленого масла або маргарину
- 130 г цукру -піску
- 20 г меду
- ¼ ст. л . солі
- 1 ст. л . пекарського порошку
- 1 ст.л. цедри лимона
- 2 ст.л. води , настояної на пелюстках
- форми для мадленок ( у Мімі силіконові )
для ванільного соусу:
- 180 г НЕ сепарованого молока
- 60 мл вершків
- 2 яєчних жовтки
- половину стручка ванілі
- ¼ ст.л. кореня солодки (більше або менше за смаком) , подрібненого
- 40 г цукру піску
Як приготувати цитрусові мадленки з ванільним соусом :
1.Змішайте і збийте цукор , мед , сіль та яйця.
2.З’єднайте разом борошно і пекарський порошок і обережно вмішайте їх в яєчну суміш.
3.Додайте розтоплене масло , лимонну цедру і воду , настояну на пелюстках , м’яко розмішайте. Закрийте посуд і залиште на 2 години , а краще на всю ніч у холодильнику. Важливо , щоб перед випіканням тісто було холодним . Для мадленок необхідний температурний шок.
4 . Розігрійте духовку до 180 С.
5.Форми змастіть маслом. У кожну формочку покладіть по одній гарній ложці тіста. Печіть 10 хв . Хоча це залежить від розміру мадленок . Більші трохи довше .
6 . Готові печива зніміть обережно ножем з заокругленим кінчиком.
7.Збийте жовтки з цукром. Відставте .
8 . З’єднайте молоко , вершки , ванілін , солодку . (З солодки краще зробити настій на окропі. Саму солодку пропустити через м’ясорубку , блендер або натерти . ) Доведіть суміш до кипіння на повільному вогні.
9.Повільно умішайте яєчну суміш. Ще раз прогрійте суміш на вогні , постійно помішуючи. Остудіть . Подавайте соус з мадленками .
Приємного апетиту!