У моєму випадку цей кекс був шоколадно-фісташковий, але в горіхову частину можна додати мигдаль або фундук – в обох випадках буде смачно. Ви можете ще сильніше здешевити кекс і замість рікотти або маскарпоне використовувати м’який сир. Але в такому випадку вам потрібно буде додати в горіхову частину тіста пару пучок соди на додаток до розпушувача.
Кекс дуже смачний 0 мені було складно припинити їсти його скибочку за скибочкою. І це при моєму спокійному ставленні до випічки.
Інгредієнти:
Для горіхового тіста:
- 50 г очищених фісташок (або сирого мигдалю, або фундука)
- 90 г вершкового масла кімнатної температури
- 75 г рікотти або маскарпоне (вказівки по сиру див. В анотації до рецепту)
- 125 г цукру
- 2 яйця
- 1 ч.л. ванильної есенції
- 1/4 ч.л. солі
- 200 г борошна
- 1/2 ч.л. розпушувача
Для шоколадного тіста:
- 90 г вершкового масла
- 80 г цукру
- 2 яйця
- 60 г темного шоколаду
- 1/4 ч.л. солі
- 200 г борошна
- 1/2 ч.л. розпушувача
- 1/4 ч.л. соди
Готуємо горіхове тісто.
Фісташки розмелюємо в кавомолці або за допомогою блендера.
Масло збиваємо з цукром і сиром до кремоподібного стану.
Додаємо ванільну есенцію і по одному яйця, добре збиваючи після кожного. Додаємо розмолоті фісташки і просіяне з сіллю і розпушувачем борошно, замішуємо тісто.
Для шоколадного тіста також збиваємо масло з цукром, додаємо по одному яйця, потім – розтоплений на водяній бані шоколад. Далі додаємо просіяне з сіллю, содою і розпушувачем борошно і замішуємо шоколадне тісто.
Кладемо тісто в кондитерські мішки.
Форми змащуємо маслом і застилаємо пергаментом. На дно кожної форми викладаємо по смузі горіхового і шоколадного тіста.
Поверх, в шаховому порядку – ще по смузі (на фісташкове кладемо шоколадне, на шоколадне – фісташкове). Акуратно розрівнюємо верх.
Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо до сухого сірника, близько 45 хвилин (час може відрізнятися в більшу або меншу сторону в залежності від розміру форми і особливостей конкретної духовки).
Охолоджуємо і подаємо.
Приємного чаювання!