А ось і обіцяні нові капкейкі до Нового року. Сюрприз в них полягає в тому, що крім смачного ніжного крему з маскарпоне та білого шоколаду в самому кексі ховається вишнева начинка. Відразу прошу не лякатися – насправді все готується досить просто. Самі шоколадні кекси можуть бути знайомі комусь із вас за рецептом шоколадних капкейков з вершковим кремом. А обидва креми готуються зовсім не складно.
Прикраса, зрозуміло, залишається на ваш розсуд. У мене це фізаліс, але ви можете використовувати і коктейльні вишні, і шоколадну стружку, і будь-які посипання.
Інгредієнти на 12 штук:
Для кексів:
- 100 г вершкового масла
- 60 г темного шоколаду
- 70 г какао-порошку
- 120 г борошна
- 1/3 ч.л. соди
- 3/4 ч.л. розпушувача
- 2 яйця
- 120 г цукру
- 1/4 ч.л. солі
- 100 г сметани, кефіру або натурального йогурту
Для вишневого крему:
- 400 г вишні (розморозити, сік не зливати)
- 100 г цукру
- сік 1 лимона
- 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю
- 3 жовтки
Для вершкового крему:
- 500 г маскарпоне
- 100 г білого шоколаду
Готуємо кекси.
Шоколад ламаємо на шматочки, масло нарізаємо на кубики. Кладемо в миску. Ставимо її на водяну баню (в каструлю наливаємо води, доводимо до кипіння, виставляємо мінімальний вогонь) і при періодичному помішуванні розтоплюємо вміст.
Знімаємо миску з бані і даємо масляно-шоколадній масі охолонути до теплого стану. Додаємо яйця і цукор, збиваємо вінчиком до однорідного стану.
Кладемо сметану і перемішуємо. Додаємо просіяне з какао, содою і розпушувачем борошно і замішуємо тісто.
Розкладаємо тісто по змазаних формочках (якщо використовуєте паперові вкладиші, змащувати не потрібно), заповнюючи їх не більше, ніж на 3 / 4. Ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо до сухого сірника, близько 25-30 хвилин.
Готові кекси виймаємо з форми і охолоджуємо.
Поки печуться кекси, готуємо вишневий заварний крем.
Жовтки збиваємо з крохмалем до посвітлення маси.
Вишню кладемо в кухлик, додаємо цукор. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні 10 хвилин.
Знімаємо з вогню і перебиваємо блендером до максимально однорідного стану.
Протираємо через сито, повертаємо в кухлик, додаємо лимонний сік, доводимо до кипіння і вимикаємо. При постійному помішуванні віночком тонкою цівкою вливаємо вишневу масу в жовтки.
Повертаємо суміш у ківш і знову ставимо на плиту. На середньому вогні варимо, постійно помішуючи, поки суміш не загусне – це займе буквально пару хвилин. Важливо не переварити крем інакше жовтки згорнуться. Як тільки почало закипати – вимикаємо вогонь.
Перекладаємо крем в миску, накриваємо поверхню плівкою, щоб не завітрилося, і даємо повністю охолонути.
Готуємо крем з маскарпоне. Для цього розминаємо сир до м’якого однорідного стану (насадкою-лопастю на низькій швидкості в міксері або віночком вручну). НЕ збивати, а саме розминаємо, інакше сир стане рідким.
Шоколад розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовці і додаємо до сиру. Перемішуємо до однорідного стану. Якщо крем здасться вам недостатньо солодким, можна додати 1 ст.л. цукрової пудри.
У остигших кексів виймаємо частину м’якушки з серединки.
Порожнини заповнюємо вишневим кремом.
Зверху з мішка з фігурною насадкою викладаємо сирний крем.
Подаємо.
Приємного чаювання!
P.S. Кекси можна спекти заздалегідь – за пару днів – і зберігати в пакеті. Вишневий крем можна приготувати за добу. Крем з маскарпоне краще робити відразу перед застосуванням.