
Зазвичай я роблю пончики класичним чином, тобто звичайне дріжджове здобне тісто, борошно, яйце, цукор, молоко, вершкове масло і вперед. З недавніх же пір я відкрила для себе інший спосіб, а саме тісто для пончиків з додаванням картоплі, вареної звичайно і перетертої, ось зараз тільки не подумайте, що вирішила пончик схрестити з пиріжком з картоплею, насправді все виглядає менш необразливо.
- Картопля 200 г
- Дріжджі свіжі 20 г
- Молоко 160 мл
- Борошно пшеничне 520 г
- Цукор-пісок 70 г
- Ванільний цукор 4 ч.л.
- Яйце куряче 2 шт.
- Яєчний жовток 1 шт.
- Мед 30 г
- Вершкове масло 90 г
- Сіль ¼ ч.л.
- Цукрова пудра 50 г
Додавання картоплі в тісто зачарувало мене тим, що вона надає пончикам зовсім іншу структуру і додаткову вологість тісту, що робить його дуже ніжним і повітряним.
Для початку слід відварити картоплю (неочищену), очистити її і натерти на дрібній тертці або навіть протерти через сито. Даємо картоплі охолонути.
Поки картопля остигає, слід приготувати опару, робимо ми це для того, щоб актвувати процес бродіння в легшій формі, а так само переконається, що дріжджі свіжі і тісто підніметься. Отже змішуємо разом молоко (має бути кімнатної температури), цукор, дріжджі і борошно, залишаємо відпочити на 15-20 хвилин. Маса набрякла і стала пузирістіша, центр наче провалився трохи, значить можна приступати до наступного етапу.
Борошно просіваємо, додаємо в нього цукор, ванільний цукор, яйця, жовток, мед, молоко, картоплю (остигшу) і опару. Замішуємо тісто в комбайні. Якщо ж ви виробляєте заміс руками, то на стіл висипаємо борошно, робимо посередині воронку, кладемо в неї опару, окремо змішуємо всі рідкі інгредієнти і цукор разом, після додаємо до них картоплю, перемішуємо і додаємо у воронку. Замішуємо тісто.

Тісто має вийти досить пружним, додаємо в нього вершкове масло (дуже м’яке) і сіль і продовжуємо замішувати, поки тісто не вбере масло.

Коли масло вбралося, викладаємо тісто на стіл присипаний борошном і обминаємо його протягом 10-15 хвилин, воно має стати гладким і еластичним.

Готове тісто кладемо у велику ємність рясно присипану борошном, накриваємо плівкою і ставимо в вимкнену духовку приблизно на 1 годину 30 хвилин.

Ось так виглядає тісто що піднялося.

Перевертаємо посуд догори дном і даємо тісту випасти на стіл, який ми заздалегідь присипаний борошном.

Якщо ж ви вирішили зробити пончики з отвором, то розгортаєте тісто товщиною 1,5 см і вирізаємо спочатку велике коло, після чого в центрі робимо отвір за допомогою маленького кола.

Якщо ж ви вирішили зробити пончики-krapfen, як я, то руки змащуємо рослинним маслом, відщипуємо від тіста, шматочки по 30 г кожен і робила з них щось на подобі грудочки-кульки, при тому все стирчить і негладкі частини збираємо в єдине і добре защипити пальцями.

Добре зліпивши , кладемо кульку , на деко присипане борошном , кладемо зліпленою частиною донизу. Ставимо деко , знову ж таки в вимкнену духовку приблизно на 45 хвилин , пончики повинні в два рази збільшитися в розмірі. Смажимо їх в глибокій каструлі з великою кількістю рослинної олії , бажано арахісової або кукурудзяної , температура масла не повинна бути надзвичайно високою , інакше пончики пригорять , а всередині залишуться сирими. Смажимо пончик по 3 хвилини з кожного боку і викладаємо на паперовий рушник . Остигнувші пончики щедро посипаємо цукровою пудрою.
Так як з цієї кількості тіста виходять близько 20 пончиків , а це впринципі багато , а пончики смачні з спеку з пилу , і всі 20 мало ймовірно , що будуть з’їдені. Тому на етапі , коли ми формуємо пончики , припустимо 10 з них ми відправляємо відпочивати в духовку , а 10 з них на дощечку рясно посипану борошном , накриваємо їх плівкою або вологим кухонним рушником і ставимо в холодильник і наступного дня ви можете знову посмажити свіжі пончики .
Приємного чаювання!
Leave a Reply