Krapfen, Bomboloni або просто Пончики

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...
Krapfen, Bomboloni или просто Пончики 6

Зазвичай я роблю пончики класичним чином, тобто звичайне дріжджове здобне тісто, борошно, яйце, цукор, молоко, вершкове масло і вперед. З недавніх же пір я відкрила для себе інший спосіб, а саме тісто для пончиків з додаванням картоплі, вареної звичайно і перетертої, ось зараз тільки не подумайте, що вирішила пончик схрестити з пиріжком з картоплею, насправді все виглядає менш необразливо.

  • Картопля 200 г
  • Дріжджі свіжі 20 г
  • Молоко 160 мл
  • Борошно пшеничне 520 г
  • Цукор-пісок 70 г
  • Ванільний цукор 4 ч.л.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Яєчний жовток 1 шт.
  • Мед 30 г
  • Вершкове масло 90 г
  • Сіль ¼ ч.л.
  • Цукрова пудра 50 г

Додавання картоплі в тісто зачарувало мене тим, що вона надає пончикам зовсім іншу структуру і додаткову вологість тісту, що робить його дуже ніжним і повітряним.

14009603024921238
Для початку слід відварити картоплю (неочищену), очистити її і натерти на дрібній тертці або навіть протерти через сито. Даємо картоплі охолонути.
14009603025630739
Поки картопля остигає, слід приготувати опару, робимо ми це для того, щоб актвувати процес бродіння в легшій формі, а так само переконається, що дріжджі свіжі і тісто підніметься. Отже змішуємо разом молоко (має бути кімнатної температури), цукор, дріжджі і борошно, залишаємо відпочити на 15-20 хвилин. Маса набрякла і стала пузирістіша, центр наче провалився трохи, значить можна приступати до наступного етапу.
14009603026241239


Борошно просіваємо, додаємо в нього цукор, ванільний цукор, яйця, жовток, мед, молоко, картоплю (остигшу) і опару. Замішуємо тісто в комбайні. Якщо ж ви виробляєте заміс руками, то на стіл висипаємо борошно, робимо посередині воронку, кладемо в неї опару, окремо змішуємо всі рідкі інгредієнти і цукор разом, після додаємо до них картоплю, перемішуємо і додаємо у воронку. Замішуємо тісто.
14009603022251240
Тісто має вийти досить пружним, додаємо в нього вершкове масло (дуже м’яке) і сіль і продовжуємо замішувати, поки тісто не вбере масло.
14009603028161241
Коли масло вбралося, викладаємо тісто на стіл присипаний борошном і обминаємо його протягом 10-15 хвилин, воно має стати гладким і еластичним.
14009603027571243
Готове тісто кладемо у велику ємність рясно присипану борошном, накриваємо плівкою і ставимо в вимкнену духовку приблизно на 1 годину 30 хвилин.
14009603038681244
Ось так виглядає тісто що піднялося.
14009603038091245
Перевертаємо посуд догори дном і даємо тісту випасти на стіл, який ми заздалегідь присипаний борошном.
140096030337101246
Якщо ж ви вирішили зробити пончики з отвором, то розгортаєте тісто товщиною 1,5 см і вирізаємо спочатку велике коло, після чого в центрі робимо отвір за допомогою маленького кола.
140096030383111247
Якщо ж ви вирішили зробити пончики-krapfen, як я, то руки змащуємо рослинним маслом, відщипуємо від тіста, шматочки по 30 г кожен і робила з них щось на подобі грудочки-кульки, при тому все стирчить і негладкі частини збираємо в єдине і добре защипити пальцями.
140096030388121248
Добре зліпивши , кладемо кульку , на деко присипане борошном , кладемо зліпленою частиною донизу. Ставимо деко , знову ж таки в вимкнену духовку приблизно на 45 хвилин , пончики повинні в два рази збільшитися в розмірі. Смажимо їх в глибокій каструлі з великою кількістю рослинної олії , бажано арахісової або кукурудзяної , температура масла не повинна бути надзвичайно високою , інакше пончики пригорять , а всередині залишуться сирими. Смажимо пончик по 3 хвилини з кожного боку і викладаємо на паперовий рушник . Остигнувші пончики щедро посипаємо цукровою пудрою.
Так як з цієї кількості тіста виходять близько 20 пончиків , а це впринципі багато , а пончики смачні з спеку з пилу , і всі 20 мало ймовірно , що будуть з’їдені. Тому на етапі , коли ми формуємо пончики , припустимо 10 з них ми відправляємо відпочивати в духовку , а 10 з них на дощечку рясно посипану борошном , накриваємо їх плівкою або вологим кухонним рушником і ставимо в холодильник і наступного дня ви можете знову посмажити свіжі пончики .

14009603027611260
Приємного чаювання!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.