Сьогодні у мене є для вас рецепт традиційного китайського блюда. Правда, наші місцеві реалії змусили зшахраювати і використовувати звичайне біле виноградне вино замість необхідного рисового. Але тут вже що поробиш – вимушена адаптація. Хоча що вже тут душею кривити – ми і гостроту в більшості азіатських страв зменшуємо під свої європейські смаки.
Це дуже смачно, соковито і насичено. Як гарнір підійде рис або відварна локшина. У другому випадку локшину має сенс відразу після варіння відправити в соус до курки і перемішати.
Інгредієнти на 4 порції:
- 600 г курячого філе
- 1/2 ч.л. кунжутної олії
- 1/2 ч.л. сушеного часнику (часникового порошку)
- 1 ст.л. білого сухого вина
- сіль за смаком
- 100 г крохмалю (кукурудзяного або картопляного)
Для соусу:
- 2 середніх перчика чилі
- 2 зірочки бадьяна
- 2-3 стебла зеленої цибулі
- 1 апельсин
- 60 мл курячого бульйону
- 2 ст.л. рисового або яблучного оцту (білий винний теж підійде)
- 1 ст.л. соєвого соусу
- 1 ст.л. з гіркою кукурудзяного крохмалю (або вдвічі менше картопляного)
Приготування:
Курятину нарізаємо на невеликі шматочки. Змішуємо в мисці кунжутну олію, часник, вино і сіль. Кладемо в миску шматочки філе і перемішуємо. Даємо постояти 15-30 хвилин.
Віджимаємо курятину від маринаду і паніруємо в крохмалі.
У сотейнику на середньо сильному вогні розігріваємо стільки рослинного масла, щоб шматочки курки могли в ньому плавати. У декілька заходів обсмажуємо курятину до золотистої скоринки. Перекладаємо на паперові рушники, щоб ввібрати зайвий жир.
З апельсина зрізаємо цедру і вичавлюємо сік – нам потрібно 100 мл. Сік змішуємо з бульйоном, оцтом, соєвим соусом і крохмалем.
У воке або просто глибокій сковороді на сильному вогні розігріваємо 2 ст.л. рослинної олії. Кладемо крупно нарубані перчики, бадьян, цедру. Смажимо, помішуючи, 1 хвилину. Вливаємо заготовку для соусу і готуємо, помішуючи, до загустіння. Додаємо курку і нарізану навскоси зелену цибулю. Перемішуємо і прогріваємо 1 хвилину.
Подаємо з рисом і часточками свіжого апельсина.
Смачного!