Вареники з картоплею і капустою улюблена і дуже смачна страва багатьох жителів нашої країни. В даний час в магазинах представлені вареники кількох десятків виробників. Але домашні вареники за смаком, безумовно, залишаються поза конкуренцією. Єдиним недоліком є витрачений на приготування час, та й цей недолік багато перетворюють в гідність і ліплення вареників (і пельменів) стають доброю сімейною традицією.
Сьогодні хочу представити Вашій увазі рецепт вареників з картоплею і капустою з цільнозернового борошна, яке набагато корисніше для організму людини.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 500 г цільнозернового борошна;
- 1 яйце;
- ½ склянки води;
- ½ склянки молока;
- сіль за смаком.
Для начинки:
- 4 картоплини середнього розміру;
- 300-400 г свіжої капусти;
- 2 середні моркви;
- 1 цибулина середнього розміру;
- Сіль, перець за смаком.
Приготування:
Готуємо начинку:
Чистимо і відварюємо картоплю в підсоленій воді. Готову картоплю розминаємо в пюре.
Капусту і цибулю дрібно шаткуємо, моркву чистимо і натираємо на крупній тертці. Капусту, цибулю і моркву обсмажуємо до готовності (орієнтовно 15 хвилин). У процесі смаження солимо і перчимо за смаком.
З’єднуємо картопляне пюре і обсмажену капусту і начинка готова.
Готуємо тісто:
У глибокому посуді замішуємо цільнозернове борошно, яйце, молоко, воду і сіль. Отримане тісто викладаємо на стіл, посипаний борошном, і накриваємо вологим кухонним рушником на 15-20 хвилин.
Після цього ще раз добре вимішуємо до отримання однорідного тіста. Через використання цільнозернового борошна тісто виходить темного кольору, не лякайтеся, на смак це ніяк не впливає.
Ліпимо і варимо вареники:
Розкачуємо тісто будь-яким зручним для Вас способом. Я роблю це так: формую з невеликого шматка тіста «ковбаску» і ріжу її на невеликі шматочки, потім кожен шматочок розкочую в маленький коржик.
Кладемо в центр кожного диска начинку і ліпимо вареники звичним для кожного способом.
Зліплені вареники кладемо в киплячу підсолену воду і варимо до готовності (у мене вийшло близько 10 хвилин після спливання).
Готові вареники подавати до столу можна зі сметаною, засмажкою і будь-яким соусом.
Смачного!