Голубці з гречкою і грибами

» » Голубці з гречкою і грибами
Голубці з гречкою і грибами

Голубці з гречкою і грибами – ситне і дуже смачне блюдо, яке сподобається навіть пристрасним м’ясоїдам. Готувати їх можна по-різному, ну а ми пропонуємо вам найпростіший варіант – запікання в духовій шафі. Таке знамениту українську страву подарує невимовну насолоду, порадує око своїм зовнішнім виглядом і прикрасить святковий або повсякденний стіл!

  • Капуста білокачанна (свіжа) 1 вилка (вага 1 кілограм 400 грам)
  • Морква 1-2 штуки
  • Цибуля ріпчаста 2 штуки
  • Перець солодкий 1 штука
  • Гриби (свіжі печериці) 500 грам
  • Гречка 200 грам
  • Сік томатний 500 мілілітрів
  • Кріп 1-2 гілки
  • Масло рослинне 4 столові ложки
  • Вода очищена 200 мілілітрів
  • Чебрець (сушений) 1 гілка або за смаком
  • Лист лавра 2-3 штуки або за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком

Голубці з гречкою і грибами
В першу чергу ставимо на сильний вогонь глибоку каструлю, наповнену наполовину звичайною проточною водою, і доводимо рідину до кипіння. Тим часом за допомогою гострого кухонного ножа позбавляємо білокачанну капусту від верхнього, практично завжди пошкодженого жорсткого листя, і вирізаємо з неї качан.
Потім очищаємо від шкірки ріпчасту цибулю, моркву, у кожного грибочка видаляємо корінець, а з салатного перцю видавлюємо плодоніжки і потрошимо його від насіння. Ретельно промиваємо все разом із зеленню під цівками холодної води і сушимо паперовими кухонними рушниками. Після цього по черзі викладаємо дані продукти на обробну дошку і продовжуємо підготовку.
Голубці з гречкою і грибами
Цибулю з перцем шаткуємо кубиками розміром в 1 сантиметр, моркву подрібнюємо на середній або крупній тертці, дрібні печериці залишаємо цілими, великі розрізаємо на 4-6 частин, а гілочки кропу залишаємо незачепленими, вони потрібні тільки для аромату.
Голубці з гречкою і грибами
Гречку перебираємо, одночасно видаляючи сор будь-якого виду, пересипаємо її зерна в друшляк, промиваємо і залишаємо в раковині до використання, щоб стекла зайва рідина. Далі ставимо на стільницю інші інгредієнти, які знадобляться для приготування страви, і приступаємо до наступного кроку.
Голубці з гречкою і грибами
Якщо вода в каструлі закипіла, дуже бережно опускаємо туди вилку білокачанної капусти, так щоб рідина її повністю покрила. Бланшуємо овоч до середньої м’якості. Як тільки крайні листочки стануть більш ніжними і еластичними, а також почнуть легко відділятися від качана, за допомогою кухонних щипців акуратно перекладаємо їх у глибоку миску. Перетримувати в гарячій воді не варто, інакше будуть рватися під час формування голубців! Також варто знімати тільки великі листочки, в які легко завернете фарш. Частину овоча можна використовувати для приготування будь-яких інших апетитних других або перших гарячих блюд.
Голубці з гречкою і грибами
Поки остигає бланшована капуста, включаємо дві конфорки на середній вогонь. На одну ставимо чайник з очищеною водою і доводимо її до кипіння, а на другу поміщаємо сковороду і вливаємо в неї 2-3 столові ложки рослинної олії. Через кілька хвилин, коли жир розігріється, відправляємо в нього нарізану цибулю і обсмажуємо до коричневої скоринки, періодично помішуючи дерев’яною кухонною лопаткою. На це піде приблизно 4-5 хвилин.
Голубці з гречкою і грибами
Як тільки він підрум’яниться, додаємо в сковороду солодкий перець, терту моркву та гриби. Продовжуємо готувати їх разом, поки не пом’якшаться і не стануть золотистими.
Голубці з гречкою і грибами
Після цього всипаємо туди вже підсохлу гречану крупу, заливаємо її склянкою окропу з чайника, приправляємо за смаком сіллю, чорним меленим перцем і тушкуємо на маленькому вогні до повного випаровування вологи, приблизно 10-12 хвилин. Після цього перемішуємо начинку до однорідної консистенції, пробуємо на смак, якщо треба додаємо більше спецій, потім знімаємо з плити, ставимо біля відчиненого віконця і повністю охолоджуємо.
Голубці з гречкою і грибами
Як тільки листя охолонуть, зрізаємо з кожного товстішу частину стебла. Потім викладаємо на один з них пару столових ложок суміші з гречки і овочів.
Голубці з гречкою і грибами
Накриваємо фарш однією зі сторін капустяного листа, загинаємо його краї з боків і звертаємо рулончик або конвертик. Тим же способом робимо решта голубці, поки не закінчаться основні складові, і одночасно розігріваємо духовку до 180-200 градусів Цельсія.
Голубці з гречкою і грибами
Далі беремо жароміцну форму для запікання, змащуємо її дно столовою ложкою рослинного масла і відправляємо туди гілочку чебрецю з двома-трьома листочками лавра. Зверху на сушені трави викладаємо рівними шарами поки ще сирі голубці і заливаємо їх томатним соком, який повинен повністю покрити вироби.
Голубці з гречкою і грибами
Якщо рідини мало, подвоюємо її кількість. Бракує соку? Розбавляємо той, що є черговою порцією очищеної води, цілком вистачить ще 150-200 мілілітрів. Після цього накриваємо форму щільно прилягаючою кришкою і ставимо в розігріту духовку на 60 або 80 хвилин.
Голубці з гречкою і грибами
Час може варіюватися в залежності від того на скільки м’якій капусті ви віддаєте перевагу, хоча начинка прийме потрібну консистенцію вже через 45-50 хвилин. Як тільки блюдо дійде до повної готовності, надягаємо на руки кухонні прихватки, переставляємо форму на обробну дошку, попередньо покладену на стільницю, і настоюємо голубці під прикритою кришкою ще 7-10 хвилин. Після цього розкладаємо їх порціями по тарілках і сервіруємо до столу.
Голубці з гречкою і грибами подають в гарячому вигляді як друге основне вегетаріанське блюдо. Їх сервірують порціями на тарілці з розрахунку на одну, два-три капустяних рулончика. В якості прикраси до цієї страві можна запропонувати гілочки свіжої зелені, наприклад, кропу, петрушки або кінзи, а прекрасним доповненням послужить майонез, вершки або сметана. Насолоджуйтесь смачною і простою їжею!
– Набір спецій вказаний в рецепті досить простий, але ви можете змінювати його склад залежно від особистих переваг, доповнюючи будь-якими сушеними травами, а також прянощами, які використовують під час приготування овочевих страв;
– Альтернатива гречці – пшоно або наполовину зварений рис, свіжій капусті – квашена, а томатному соку – свіжі перемелені в блендері або подрібнені на тертці помідори;
– Дуже часто перед запіканням голубці обсмажують з усіх боків до золотистої скоринки в невеликій кількості рослинного масла, від цього вони мають більш привабливий зовнішній вигляд, а також якийсь, вельми приємний своєрідний присмак;
– Деякі шеф-кухарі готують для голубців комбіновану заправку, змішуючи томатний сік зі сметаною або вершками 1: 1;
– Щоб фарш після варіння вийшов більш щільний, можна додати в нього сире куряче яйце і пару столових ложок просіяного пшеничного борошна;
– Такі голубці можна зтушити в звичайному чавунному казані або глибокій сковороді, потому 60 хвилин вони будуть готові.
Голубці з гречкою і грибами
Приємного апетиту!

Голубці з гречкою і грибами обновлено: Лютий 1, 2017 автором: Наталия
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика