
Рецепт присвячується моїй мамі. Вірніше ні, мамі присвячується публікація, а рецепт і так від неї.
Картопляна бабка щоразу навіває на мене спогади про дитинство: мама готувала її по вихідних на сніданок, а ми з братом радісно поїдали з холодним молоком. Зараз я до купи люблю полити бабку сметаною – мені так смачно, що словами не передати. Готується все дуже просто – мороки навіть менше, ніж з дерунами. Ну і про бюджетность рецепта, я думаю, говорити особливо й не треба.
Інгредієнти на 4 порції:
- 10-12 великих картоплин
- 3 середніх цибулини
- 150 г свинячої грудинки (сирої або копченої)
- сіль за смаком
Дрібно нарізаємо грудинку. 2 цибулини нарізаємо тонкими півкільцями.
На вогні трохи слабкіше середнього розігріваємо суху сковороду. Кладемо грудинку і смажимо до золотистого кольору. В процесі з неї повинно витопитися багато жиру. Додаємо цибулю і смажимо до золотистого кольору.
Картоплю і решту цибулі подрібнюємо як на деруни – на дрібній тертці, блендером або комбайном.
Відкидаємо на сито або друшляк і даємо стекти зайвій рідині. Але при цьому маса не повинна залишитися дуже суха.
Кладемо картопляну масу в миску, додаємо сіль за смаком і обсмажену цибулю з грудинкою.
Перемішуємо.
Кладемо у вогнетривкий посуд (можна в форму для запікання, сковороду без ручки або в порційні горщики).

Накриваємо кришкою і ставимо в духовку. Якщо ви готуєте в керамічному посуді, духовка повинна бути спочатку холодною і ви розігрієте її до 200 градусів. Якщо посуд металевий – ставити у вже розігріту до 200 градусів духовку. Запікаємо 25-35 хвилин – за цей час бабка повинна добре схопитися. Якщо ви хочете отримати засмаженою корочку – зніміть кришку і потримайте бабку в духовці близько 10 хвилин не накритою.
Подаємо з холодним молоком і / або сметаною.

Приємного апетиту!
P.S. При бажанні це блюдо можна зробити повністю вегетаріанським – виключити грудинку і додати в тісто тільки обсмажену на рослинному маслі цибулю.
Leave a Reply