Вона ж бульбяная кишка.
З цим чудовим блюдом білоруської кухні мене буквально днями познайомив глава білоруської Гільдії кухарів та шеф-кухарів Михайло Григорчик – за дивним збігом обставин я його до цього жодного разу не пробувала. Чесно кажучи, я не думала, що це ТАК смачно – за тиждень я готувала цю ковбасу вдома вже два рази. І думаю, що це блюдо стане досить частим гостем у мене на столі.
Якщо вам подобаються деруни, бабка і інші блюда з тертої картоплі, то і картопляна ковбаса теж сподобається.
Інгредієнти на 4 порції:
- 250 г свіжих або заморожених білих грибів (або 80 г сухих, замочених на ніч у холодній воді)*
- 200 г копчено-вареної свинячої грудинки
- 1 велика цибулина
- кишка свиняча (можна знайти на ринку і у великих магазинах)
- 1,6 кг очищеної картоплі
- сіль і перець за смаком
Для гарніру:
- 700 г квашеної капусти
- 80 г журавлини
- сіль, цукор і чорний мелений перець за смаком
- зелень петрушки і сметана для подачі
* В якості начинки можна використовувати не тільки білі гриби – підійдуть і лисички, і маслюки, і інші лісові гриби. В крайньому випадку можна приготувати навіть з печерицями або зовсім без грибів. Але з лісовими буде смачніше і ароматніше.
Грудинку і гриби нарізаємо кубиками. Половину цибулини дрібно рубаємо.
У сковороді на середньому вогні розігріваємо 1 ст.л. рослинного масла або свинячого жиру. Кладемо цибулю і смажимо, помішуючи, 2-3 хвилини. Додаємо гриби і смажимо практично до повної готовності.
Додаємо грудинку і обсмажуємо протягом ще пари хвилин. Знімаємо з вогню і відставляємо в сторону.
Картоплю і половину цибулини що залишилась тремо на дрібній тертці. Кладемо в сито або застелений марлею друшляк і даємо рідині стекти.
Кладемо картопляну масу в миску, додаємо грудинку з грибами і осів на дні миски з картопляним соком крохмаль.
Солимо за смаком і перемішуємо.
Кишку промиваємо і одягаємо на насадку для ковбасок на м’ясорубці. Залишаємо вільний кінчик довжиною 5-6 см.
Начиняємо кишки картопляним фаршем, кінці пов’язуємо один з одним.
Проколюємо оболонку в кількох місцях зубочисткою або товстою голкою. Обсмажуємо ковбасу на сильному вогні на сковороді.
Перекладаємо в вогнетривку ємність і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо 15 хвилин.
Тим часом готуємо гарнір. Для цього кладемо в сотейник капусту, журавлину, сіль і спеції, вливаємо 200 мл воду і тушкуємо 15 хвилин.
Подаємо ковбасу з тушкованою капустою і сметаною.
Смачного!