
Згідно з однією з версій ніжні котлети з м’яса курки були придумані на кухні графа Пожарського, до якого в гості завітав Великий князь Московський, а у господаря вдома не знайшлося телятини.
Згідно з другою версією Пожарські котлети були придумані Дариною Євдокимівною Пожарською, дружиною власника трактиру в Торжку, де на сніданок зупинився російський Цар і побажав котлет, а на кухні трактиру, як і в першій легенді, не виявилося телятини.
Ну, і третя версія появи котлет в Росії та Україні свідчить про те, що рецепт котлет розповів все тієї ж Дарії Євдокимівної Пожарської гість у трактирі француз, який витратився в дорозі і розплатився з господарями не грошима, а рецептом.
Яка б з версій не була правильною, підсумок у них однаковий. Котлети з курки гостям припали до душі. І їх можна зрозуміти. Приготовлені з курячого фаршу, двічі пропущеного через м’ясорубку, з додаванням хлібної м’якушки, вершків і масла Пожарські котлети просто тануть у роті.
Для приготування двох-трьох порцій Пожарських котлет нам будуть потрібні:
- 500 г курячого філе (у мене 4 штуки);
- 2-3 скибочки білого хліба;
- жирні вершки для розмочування хліба + 2 ст.л.
- 40 г вершкового масла;
- сіль, перець за смаком;
- 1 яйце;
- панірувальні сухарі;
- соняшникова олія для смаження.
Приготування:
1. Робимо фарш з курячого філе. Хліб розмочуємо в вершках. Розтоплюємо вершкове масло. Додаємо до фаршу розмочений хліб, розтоплене вершкове масло, 2 ст.л. жирних вершків, сіль і перець. Все разом збиваємо блендером або пропускаємо через м’ясорубку.
2. В результаті повинна вийти однорідна кашоподібна маса.
3. Збиваємо яйце. З фаршу формуємо плоскі котлети з загостреними краями. Вмочуємо кожну котлету в яйце, потім обвалюємо у панірувальних сухарях (або як в класичному рецепті використовують сушені невеликого розміру кубики обсушені в духовці).
4. На сковорідку наливаємо соняшникову олію так, щоб вона покривала котлети на 1/3. Викладаємо котлети і смажимо на сильному вогні по 4-5 хвилин з кожного боку.
Варіант з сушеними кубиками
Подаємо до столу гарячими.
Смачного!
Leave a Reply