Сьогодні я хочу запропонувати вам в деякому роді екзотику. Ні, кров’яна ковбаса характерна для білоруської, української, польської, німецької та купи інших кухонь. Але ж вдома її мало хто готує – погодьтеся. А даремно, бо в домашньому виконанні це дуже і дуже смачно.
Головне питання – це де дістати свинячу кров. Якщо у вас є знайомий м’ясник на ринку, то можна спробувати домовитися з ним. Знайомий м’ясник взагалі багато проблем вирішує, якщо що.
Інгредієнти на 2 кг ковбаси:
- 170 г гречки
- 150 г копчено-вареної грудинки
- 150 г солоного сала
- 2 цибулини середнього розміру
- 1,5 л свинячої крові
- сіль за смаком
- 100 мл жирних вершків (30%)
- свиняча кишка (оболонка для ковбас)
Гречку відварюємо до готовності.
Дрібно рубаємо цибулю. Сало і грудинку нарізаємо дрібними кубиками.
Кладемо сало і грудинку в сковороду і ставимо на середній вогонь. Смажимо близько 10 хвилин – з сала повинно вижаритись багато жиру, але воно не повинно перетворитися на шкварки.
Додаємо нарізану цибулю і смажимо, періодично помішуючи, близько 15 хвилин.
Змішуємо з гречкою (разом з жиром).
Кров перебиваємо блендером і проціджуємо через сито, щоб позбутися від згустків.
Змішуємо кров з гречкою і вершками, додаємо трохи солі.
Начиняємо отриманою масою кишку через насадку для ковбасок. Тут трохи докладніше. Натягуємо підготовлену кишку на трубку-насадку, зав’язуємо кінчик ниткою або просто на вузол. Кров’яну масу переливаємо в ємність з носиком – наприклад, у великий мірний глечик. І вливаємо масу в кишку без всяких мясорубок. Зав’язуємо другий кінець кишки на вузол. Важливо, щоб після зав’язування ковбаса була м’якою і не дуже щільно набитою – у такому випадку менше шансів, що при варінні її розірве.
Відварюємо ковбасу при самому мінімальному кипінні до твердості, близько 20-30 хвилин (чим тонше, тим швидше вариться). Як тільки ковбаса спливе, її потрібно проколоти в декількох місцях, щоб вона не лопнула при подальшому варінні.
Готову ковбасу виймаємо з каструлі і повністю охолоджуємо. Далі її можна зберігати до двох тижнів в холодильнику. Перед подачею даємо нагрітися до кімнатної температури, потім відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 20-25 хвилин.
Подаємо.
Смачного!