Лагман

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

А я тут ще один давній боржок принесла. Лагман. Оскільки це блюдо з того ж розряду, що й наш борщ (є варіації і багато суперечок), хочу відразу попросити обійтися без баталій в коментарях. Я привожу ту варіацію лагмана, яку готувала я.
Локшину в цей раз я тягнула вручну. Але, між нами кажучи, досвід показав, що локшина з того ж тіста, але розкатана і нарізана на пасто-машинці, грає в люде нітрохи не гірше. Тому я б радила взяти цей прийомчик на замітку тим, хто любить готувати швидко і без мороки.

Інгредієнти на 6 порцій ::
Для тіста:

  • 3 яйця
  • 450 г борошна
  • 1/2 ч.л. солі
  • 2-3 ст.л. холодної води

Для підливи:

  • 3 стиглих помідора середніх розмірів
  • 2 зірочки бадьяна
  • 10 горошин запашного перцю
  • 1 ч.л. роздробленої сушеної паприки
  • 1,5 ч.л. великої морської солі
  • 1 ч.л. меленої або цілої зіри
  • 1 ч.л. сушеного базиліка
  • 2 цибулини
  • 1 морква

4 зубчики часнику

  • 600 г яловичини або баранини (у мене була яловича вирізка)
  • 1-2 стебла селери
  • 1 середній баклажан
  • 2 солодких перці
  • 1-2 гострих перчика
  • 1 л м’ясного бульйону (можна використовувати курячий і навіть воду)
  • нарізану зелень райхона (синього базиліка) і кінзи для подачі

 

lagman-1
Для початку замішуємо тісто. Я роблю це шахрайським ледачим способом, який підходить у тому числі для приготування домашньої пасти. У блендер кладемо борошно з сіллю і пару раз прокручуємо в режимі пульс. Вжик-вжик – і все. Додаємо яйця.
lagman-2
Рубаємо до стану дрібної крихти. У процесі підливаємо пару-трійку ложок холодної води. Має вийти приблизно ось так:
lagman-3


Перекладаємо масу в миску і пресуємо руками. У вас повинно вийде круте тісто.
lagman-4
Загортаємо тісто в плівку і відкладаємо вбік (не в холодильник).
Готуємо підливу.
Для початку бланшируємо помідори. Надрізаємо хрест-навхрест шкірку, заливаємо окропом на півхвилини.
lagman-5
Потім зливаємо окріп, обдаємо холодною водою і знімаємо шкірку.
Кладемо в ступку спеції разом з сіллю.
lagman-6
Розтираємо товкачем.
lagman-7
Цибулю, моркву, солодкий перець і баклажан нарізаємо соломкою. Селеру нарізаємо на тонкі скибочки трохи навскоси. Часник нарізаємо на тонкі скибочки поперек зубчика. М’ясо нарізаємо на невеликі досить тонкі шматочки. Помідори ріжемо соломкою.
У казані або воке на середньо сильному вогні розігріваємо 3 ст.л. рослинного масла (якщо у вас є курдючний баранячий жир – прекрасно – розігрівайте його). Кладемо цибулю і часник і смажимо, помішуючи, 2-3 хвилини.
lagman-8
Додаємо моркву і смажимо ще пару хвилин.
lagman-9
Кладемо в казан м’ясо і спеції.
lagman-10
Смажимо, помішуючи, поки м’ясо не стане матовим. Додаємо баклажани, селеру і перець, смажимо ще близько 5-6 хвилин.
lagman-11
Кладемо в казан помідори.
lagman-12
Додаємо гострий перчик цілим і вливаємо бульйон якщо вам здасться, що рідини замало, додайте більше.
lagman-13
Пробуємо на сіль і, якщо потрібно, додаємо ще.
Тушкуємо, не накриваючи кришкою, на середньому вогні до тих пір, поки овочі не стануть м’яко хрусткими (аль денте). Вимикаємо.
Готуємо локшину. Я наводжу варіант з витягуванням.
Відокремлюємо від кулі тіста шматочок розміром з середній лимон. Змащуємо рослинним маслом і розгортаємо в довгу ковбаску. Катаємо руками так, як качалкою при розкочування тіста.
lagman-14
Періодично змащуючи маслом, розгортаємо ще тонше.
lagman-15
І ще тонше.
lagman-16
Потім, не забувши змастити маслом, складаємо в кілька шарів (див. попереднє фото), беремо конструкцію за кінці і починаємо акуратно тягнути. Повинна вийти локшина трохи товща спагетті.
lagman-17
І так з рештою тіста.
Якщо вам страшно братися за таку процедуру – розкочуйте тісто в тонкі пласти і нарізайте ножем. Або користуйтеся машинкою для пасти.
Відварюємо локшину в підсоленій киплячій воді до готовності.
lagman-18
На дно глибокої тарілки кладемо локшину, зверху – підливу. Посипаємо нарубаною зеленню і подаємо.
lagman
Смачного!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.