Лагман

Лагман

А я тут ще один давній боржок принесла. Лагман. Оскільки це блюдо з того ж розряду, що й наш борщ (є варіації і багато суперечок), хочу відразу попросити обійтися без баталій в коментарях. Я привожу ту варіацію лагмана, яку готувала я.
Локшину в цей раз я тягнула вручну. Але, між нами кажучи, досвід показав, що локшина з того ж тіста, але розкатана і нарізана на пасто-машинці, грає в люде нітрохи не гірше. Тому я б радила взяти цей прийомчик на замітку тим, хто любить готувати швидко і без мороки.

Інгредієнти на 6 порцій ::
Для тіста:

  • 3 яйця
  • 450 г борошна
  • 1/2 ч.л. солі
  • 2-3 ст.л. холодної води

Для підливи:

  • 3 стиглих помідора середніх розмірів
  • 2 зірочки бадьяна
  • 10 горошин запашного перцю
  • 1 ч.л. роздробленої сушеної паприки
  • 1,5 ч.л. великої морської солі
  • 1 ч.л. меленої або цілої зіри
  • 1 ч.л. сушеного базиліка
  • 2 цибулини
  • 1 морква

4 зубчики часнику

  • 600 г яловичини або баранини (у мене була яловича вирізка)
  • 1-2 стебла селери
  • 1 середній баклажан
  • 2 солодких перці
  • 1-2 гострих перчика
  • 1 л м’ясного бульйону (можна використовувати курячий і навіть воду)
  • нарізану зелень райхона (синього базиліка) і кінзи для подачі

 

Лагман


Для початку замішуємо тісто. Я роблю це шахрайським ледачим способом, який підходить у тому числі для приготування домашньої пасти. У блендер кладемо борошно з сіллю і пару раз прокручуємо в режимі пульс. Вжик-вжик – і все. Додаємо яйця.
Лагман
Рубаємо до стану дрібної крихти. У процесі підливаємо пару-трійку ложок холодної води. Має вийти приблизно ось так:
Лагман
Перекладаємо масу в миску і пресуємо руками. У вас повинно вийде круте тісто.
Лагман
Загортаємо тісто в плівку і відкладаємо вбік (не в холодильник).
Готуємо підливу.
Для початку бланшируємо помідори. Надрізаємо хрест-навхрест шкірку, заливаємо окропом на півхвилини.
Лагман
Потім зливаємо окріп, обдаємо холодною водою і знімаємо шкірку.
Кладемо в ступку спеції разом з сіллю.
Лагман
Розтираємо товкачем.
Лагман
Цибулю, моркву, солодкий перець і баклажан нарізаємо соломкою. Селеру нарізаємо на тонкі скибочки трохи навскоси. Часник нарізаємо на тонкі скибочки поперек зубчика. М’ясо нарізаємо на невеликі досить тонкі шматочки. Помідори ріжемо соломкою.
У казані або воке на середньо сильному вогні розігріваємо 3 ст.л. рослинного масла (якщо у вас є курдючний баранячий жир – прекрасно – розігрівайте його). Кладемо цибулю і часник і смажимо, помішуючи, 2-3 хвилини.
Лагман
Додаємо моркву і смажимо ще пару хвилин.
Лагман
Кладемо в казан м’ясо і спеції.
Лагман
Смажимо, помішуючи, поки м’ясо не стане матовим. Додаємо баклажани, селеру і перець, смажимо ще близько 5-6 хвилин.
Лагман
Кладемо в казан помідори.
Лагман
Додаємо гострий перчик цілим і вливаємо бульйон якщо вам здасться, що рідини замало, додайте більше.
Лагман
Пробуємо на сіль і, якщо потрібно, додаємо ще.
Тушкуємо, не накриваючи кришкою, на середньому вогні до тих пір, поки овочі не стануть м’яко хрусткими (аль денте). Вимикаємо.
Готуємо локшину. Я наводжу варіант з витягуванням.
Відокремлюємо від кулі тіста шматочок розміром з середній лимон. Змащуємо рослинним маслом і розгортаємо в довгу ковбаску. Катаємо руками так, як качалкою при розкочування тіста.
Лагман
Періодично змащуючи маслом, розгортаємо ще тонше.
Лагман
І ще тонше.
Лагман
Потім, не забувши змастити маслом, складаємо в кілька шарів (див. попереднє фото), беремо конструкцію за кінці і починаємо акуратно тягнути. Повинна вийти локшина трохи товща спагетті.
Лагман
І так з рештою тіста.
Якщо вам страшно братися за таку процедуру – розкочуйте тісто в тонкі пласти і нарізайте ножем. Або користуйтеся машинкою для пасти.
Відварюємо локшину в підсоленій киплячій воді до готовності.
Лагман
На дно глибокої тарілки кладемо локшину, зверху – підливу. Посипаємо нарубаною зеленню і подаємо.
Лагман
Смачного!

Лагман обновлено: Лютий 3, 2017 автором: Марта
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика