
Напевно кожен з нас хоча б раз, але пробував таке популярне блюдо як пельмені. Їх і варять, і смажать, і використовують для приготування запіканок, але якщо Ви ще не запікали пельмені в духовці, то вважайте, що Ви їх ще й не пробували!
Інгредієнти:
- Готові пельмені 1 кг
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Сир твердих сортів 200 г
- Зелень (петрушка, кріп) по 2 гілочки
- Сметана (будь-якої жирності) 200 г
- Лавровий лист 4-8 листочків
- Чорний перець мелений за смаком
- Запашний перець горошком 6-8 горошин
- Масло вершкове 2-3 стол. ложки
- Масло рослинне для обсмажування
- Вода для бульйону (2.5 склянки)
Почнемо з головного – з пельменів. Потрібно дістати заморожені пельмені з морозилки і дати їм трохи відігрітися. Наше завдання – підготувати пельмені так, щоб в горщиках вони не злиплися. А для цього нам потрібно їх обсмажити.
Викладаємо на розігріту сковорідку близько 2-3 столових ложок вершкового масла і чекаємо пару хвилин, поки воно не розтане. У розігріте масло викладаємо кілограм готових пельменів і обсмажуємо їх до світло-золотистого кольору на середньому вогні, періодично помішуючи кулінарною лопаткою. Через 2 хвилини вимикаємо вогонь, і висипаємо пельмені в глибоку миску.
Тепер підготуємо все інше.
Ріпчасту цибулю очищуємо від лушпиння, промиваємо проточною водою і дрібно шаткуємо гострим ножем на обробній дошці.
Морквину теж промиваємо проточною водою, зрізаємо шкірку і бадилля, а потім тремо її на крупній тертці.

Сир твердих сортів потрібно натерти на дрібній тертці – саме так він краще розплавиться і дасть корочку.

Зелень промиваємо проточною водою і кілька разів струшуємо, щоб видалити зайву вологу. Дрібно ріжемо петрушку і кріп гострим ножем на обробній дошці.
Щоб цибуля і морква встигли пропектися як слід, їх потрібно як і пельмені, злегка обсмажити.

У сковорідку виливаємо трохи рослинного масла і викладаємо туди подрібнені овочі. Обсмажуємо їх на середньому вогні, періодично помішуючи кулінарною лопаткою, не допускаючи пригорання. Додайте до овочів солі і меленого чорного перцю за смаком, а потім як слід перемішайте. Щоб морквина стала м’якше, через 2-3 хвилини після початку смаження, додайте в сковороду 2-3 столові ложки води, а сковорідку накрийте кришкою. Зменшіть вогонь і пасеруйте овочі ще 5-8 хвилин. Тепер сковороду можна зняти з вогню.

Хоча бульйоном, як таким, його назвати складно. Просто кип’ятимо близько 3 склянок води в невеликій каструльці, додаємо солі за смаком, а також лавровий лист і запашний перець горошком. Варимо бульйон 5 хвилин, а потім вимикаємо. Перед додаванням в блюдо, його потрібно процідити, або ж просто виловити перець і лавровий лист столовою ложкою.
Включаємо духовку, щоб розігріти її до 200 градусів.
Змішуємо пельмені з обсмаженими овочами і як слід їх перемішуємо.

Тепер потрібно наповнити горщики смачним вмістом – ділимо пельмені на 4 частини і викладаємо всередину горщиків. Тепер додаємо бульйон – по 2/3 склянки в кожен горщик. Зверху пельмені заливаємо сметаною, закриваємо горщики кришкою, а потім прибираємо їх в духовку. Випікаємо пельмені при температурі 200 градусів 40-45 хвилин.
Дістаємо горщики, відкриваємо, і посипаємо пельмені зверху рубаною зеленню і тертим сиром. Відкриті горщики прибираємо назад в духовку і запікаємо ще 5-10 хвилин, поки сир не розплавиться. Тепер можна вимкнути духовку, а пельмені потримати там ще, поки стіл не буде накритий.
Дістаємо горщики з запеченими пельменями з духовки і подаємо їх на стіл. Їсти страву потрібно прямо з горщиків, не викладаючи пельмені на тарілки. Гарніру до страви не потрібно, адже це і основне м’ясне блюдо, і гарнір одночасно. Хоча салат зі свіжих овочів буде до речі. Блюдо подавайте обов’язково гарячим або теплим, але акуратніше з посудом – горщики дуже нагріваються, так що не обпечіться!
Смачного!
* Поради:
– Замість порційних горщиків можна використовувати одну форму для запікання. Прикривати її в такому випадку можна фольгою.
– Замість сметани можна використовувати майонез або вершки будь-якої жирності.
– Склад овочів доповнюючий блюдо можна міняти – запікайте пельмені з тими овочами, які Вам подобаються найбільше!
– Експериментуйте зі спеціями для страви, але пам’ятайте, що все добре в міру.
– Якщо Ви використовуєте сир не твердих сортів, і він погано натирається, потримайте його 5-10 хвилин в морозильнику.
Leave a Reply