У ролі морепродуктів в сьогоднішньому рецепті виступають креветки і кальмари. При бажанні можна додати ще й мідії. Блюдо виходить ароматне, з легкою остринкою, яку, зрозуміло, ви можете посилити або послабити за своїм смаком, відрегулювати кількість меленого чилі в рецепті.
Пилав хороший вже сам по собі, але ви можете доповнити його салатом зі свіжих овочів або соусом на основі натурального йогурту.
Інгредієнти на 6 порцій:
- 1 середній помідор
- 1 середня цибулина
- 2 зубчики часнику
- невеликий шматочок імбиру (2 ч.л. в нарубаному стані)
- 1 ч.л. меленої зіри
- 1/2 ч.л. меленого коріандру
- 1/4 ч.л. меленого чилі
- 4-5 очищених тушок кальмарів (близько 400 г)
- 400 г очищених креветок
- 400 г довгого рису (краще всього басматі)
- 1 ч.л. лимонної цедри
- 1 ст.л. дрібно посіченої зелені петрушки
- сіль за смаком
У помідора хрест-навхрест надрізаємо шкірку. Обшпарюємо, потім знімаємо шкірку. М’якоть нарізаємо дрібними кубиками. Відставляємо в сторону.
Дрібно рубаємо цибулю, імбир і часник.
У сковороді на середньому вогні розігріваємо 2 ст.л. рослинного масла. Кладемо цибулю і смажимо, помішуючи, 5 хвилин. Додаємо імбир, часник і спеції, смажимо, помішуючи, 1 хвилину.
Додаємо помідор і смажимо ще 1 хвилину.
Додаємо в сотейник рис і перемішуємо так, щоб жир обволок кожну рисинку. Смажимо, помішуючи, 1-2 хвилини.
Вливаємо 850 мл води, солимо, доводимо на сильному вогні до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо під кришкою до готовності рису.
Поки готується рис, нарізаємо кальмарів на невеликі шматочки. Солимо й перчимо, обсмажуємо в декілька заходів на невеликій кількості рослинного масла до готовності, приблизно по 3 хвилини на партію. Якщо креветки сирі, їх також обсмажуємо, якщо варено-морожені – просто даємо відтанути і обдати окропом.
В практично готовий рис кладемо підготовлені морепродукти, перемішуємо і прогріваємо протягом 5 хвилин.
Додаємо лимонну цедру і петрушку, перемішуємо і вимикаємо вогонь.
Подаємо пилав з часточками лимона.
Смачного!