Ось і прийшла пора королеви осені – прекрасного яскравого гарбуза. І я почну сезон з ось такого чудового м’ясного рагу з гарбузом. Готувати його, звичайно ж, просто – я тут намагаюся не давати складних рецептів. За смаком виходить насичено, з приємним солодкуватим присмаком.
Тушкувати таким чином можна не тільки яловичину – підійде також свинина, стегно індички і курячі ніжки. У випадку з куркою ви можете додати в кінці трохи жирних вершків в соус – це зробить його більш оксамитовим і багатим за смаком.
Інгредієнти на 4 порції:
- 600 г яловичини *
- 1-2 середні цибулини
- 400 г гарбуза
- 3 зубчики часнику
- 1 ч.л. сухого естрагону
- сіль і перець за смаком
В даному випадку я використовую шийну частину яловичини, але підходять і інші частини (хіба що вирізку і товстий край не варто пускати на рагу – їм можна знайти краще застосування). Чим жорсткіша частина – тим довше її доведеться тушкувати. Це може займати до 2-2,5 годин – як, наприклад, у випадку з м’якоттю голяшки.
Приготування:
М’ясо нарізаємо на шматочки на 1-2 укуси. Цибулю дрібно рубаємо. Гарбуз нарізаємо кубиками зі стороною близько 2 см.
У сковороді або сотейнику розігріваємо на сильному вогні 2 ст.л. рослинного масла. У декілька заходів обсмажуємо яловичину до рум’яної скоринки з усіх боків, по хвилині на захід. Перекладаємо на тарілку.
Зменшуємо вогонь до середнього і кладемо в сковороду цибулю. Смажимо, помішуючи, 3-4 хвилини.
Далі є 2 шляхи. Якщо ми готуємо з більш м’якої частини яловичини, кладемо в сковороду естрагон, дрібно нарізаний часник і гарбуз і смажимо, помішуючи, 2-3 хвилини.
Повертаємо в сковороду м’ясо, вливаємо 200 мл курячого або м’ясного бульйону (або води), солимо за смаком. Доводимо до кипіння й тушкуємо під кришкою до готовності, близько 45-60 хвилин.
Якщо ми готуємо з більш жорстких частин, до цибулі ми додаємо м’ясо, вливаємо воду і тушкуємо практично до готовності. За 25 хвилин до готовності додаємо до м’яса гарбуз, часник і естрагон.
Готову страву посипаємо зеленню за смаком і подаємо з рисом або картоплею.
Смачного!