
Я дуже люблю субпродукти і співчуваю тим , хто не їсть їх через якісь упередження. Я сама не люблю тільки легені – мені вони неприємні чисто тактильно , через губчасту структуру . А ось нирки – один з моїх улюблених продуктів з цього розряду. Сьогодні я хочу запропонувати вам бельгійське блюдо зі свинячих нирок. Якщо ви любите нирки так само, як люблю їх я , вам сподобається.
До речі , для приготування відмінно підійдуть і телячі нирки – у них навіть більш ніжний смак, ніж у свинячих .
Інгредієнти на 4 порції:
- 4 свинячі нирки , близько 180-200 г кожна
- 50 г вершкового масла
- 2 невеликі цибулини ( або 1 середня)
- 6-7 ягід ялівцю
- 50 мл джина
- 300 мл курячого бульйону
- 400 г сметани
- сіль і перець за смаком
- зелень для подачі
Кожну нирку розрізаємо навпіл уздовж. Наскільки можна, вирізаємо протоки і жир. Кожну половину розрізаємо на 3-4 шматочка.
У сковороді на сильному вогні розігріваємо 2 ст.л. рослинного масла. Обсмажуємо нирки в декілька заходів до рум’яної скоринки з усіх сторін, приблизно по 3 хвилини на партію.
Перекладаємо бруньки на друшляк і даємо стекти жиру.
Протираємо сковороду, зменшуємо вогонь до середнього. Розтоплюємо в сковороді вершкове масло, кладемо дрібно нарізану цибулю і смажимо, помішуючи, 4-5 хвилин, до напівпрозорого стану.
Ягоди ялівцю розтираємо в ступці. Додаємо до цибулі і смажимо, помішуючи, ще півхвилини. Вливаємо джин і підпалюємо. Даємо алкоголю прогоріти (полум’я потухне само).

Додаємо бульйон і уварюємо вдвічі.

Додаємо сметану, солимо за смаком. Варимо до легкого загустіння. Повертаємо в сковороду нирки і тушкуємо до готовності на маленькому вогні, близько 10 хвилин (мені довелося перекласти в більш глибокий посуд).

Подаємо з картопляним пюре, посипаємо зеленню.

Смачного!
Leave a Reply