Справжня узбецька шурпа

» » » Справжня узбецька шурпа
Справжня узбецька шурпа

Навряд чи хтось може толком пояснити, чим ковурма відрізняється від шурпи. Взагалі ковурма вважається узбецькою шурпою, піджаркою. У будь-якому випадку готувати її треба в казані на багатті, щоб вийшла справжня узбецька шурпа. Співвідношення продуктів наводиться методом «на око» з розрахунку на казан приблизно на 8 літрів.
Справжня узбецька шурпа готується з таких інгредієнтів:

  • баранина (м’якоть на кісточках і реберця )
  • 100 г рослинного масла
  • 4 великих морквини (бажано солодких , вони надають шурпі особливий смак і аромат)
  • 6 головок ріпчастої цибулі (краще білої)
  • 5 картоплин
  • 1 головка часнику (невелика )
  • помідори – кілька штук (ні в якому разі не парникові , щоб все не зіпсували ; в крайньому випадку , можна взяти томат )
  • 3-4 болгарських перців
  • сіль
  • перець чорний горошком – 10 горошин
  • перець червоний пекучий – четь -чуть
  • перець червоний мелений ( не гострий ) – 1 десертна ложка
  • зіра – 1 десертна ложка з верхом
  • коріандр – 1 десертна ложка
  • лавровий лист – кілька штук за бажанням
  • зелень – з півпучка кожного виду за бажанням

Справжня узбецька шурпа готується так:
1 . Розігрійте на вогні казан , налийте в нього масло і , коли воно досить розжариться , закладіть м’ясо і смажте його до утворення скоринки. Потрібно постійно перемішувати м’ясо , щоб не підгоріло.
2 . Цибулю наріжте тонкими кільцями і викладіть поверх м’яса. Оскільки м’ясо виділило вже достатньо соку , перемішувати не треба. Дайте м’ясу з цибулею потомитися хвилин 10 , а потім вже перемішайте. Цибуля повинна придбати золотистий відтінок.
3 . Наріжте моркву кружечками завтовшки 2-3 мм , викладіть її поверх м’яса і теж потомите хвилин 10 , але все-таки шумівкою піддягайте м’ясо по краях , щоб не підгоріло. Потім все як слід перемішайте. Морквина повинна бути в напівготовності , тобто всередині твердоватою .
4 . Тепер закладіть болгарський перець , нарізаний соломкою , нарізані на 4-6 частин помідори (Не тепличні !) , Спеції , додайте воду ( півсклянки ) і смажте , постійно помішуючи.
5 . Додайте картоплю , очищену й розрізану на 4 частини , і залийте водою до країв казана.
6 . Засипте нарізану зелень , закрийте казан кришкою , підсильте вогонь і доведіть до кипіння. Коли шурпа закипить , зніміть кришку , зробіть помірний вогонь і варіть приблизно 40 хв . , Щоб шурпа не сильно кипіла. Спробуйте на сіль , при необхідності досоліть .
7 . При подачі посипте нарубаною свіжою зеленню і часником.

Невеликий коментар : у багатьох рецептах шурпи вказується , що спочатку в казан потрібно закласти нарізане курдючне сало і витопити його . Виходять дійсно дуже смачні шкварки , які чудово йдуть під горілочку з чорним хлібом і цибулькою . Однак тоді шурпа вийде занадто жирною і важкою , тому курдюк таки краще не класти. Зрештою , любителі шкварок можуть просто обсмажити їх окремо від шурпи . І ще: хто любить шурпу погустіше , може потомити її на дуже маленькому вогні довше – годину або більше.

Справжня узбецька шурпа

Приємного апетиту!

Справжня узбецька шурпа обновлено: Січень 29, 2017 автором: Ira
Готується до: 30 хв

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Оцініть, будь ласка рецептик :-)
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.

Яндекс.Метрика