Сезонність клімату в нашій країні завжди накладає свій відбиток на меню. Взимку нам частіше хочеться чогось ситного, зігріваючого і приправленого ароматними прянощами. Таке вагоме блюдо легко стане “центром загального тяжіння” і збере всю родину за затишним столом.
Тушкована яловичина із зимовими овочами
Інгредієнти:
- Яловичина 700 г
- Оливкова олія 1 ст. л.
- Цибуля 2 шт.
- Часник 2 зубчики
- Сухе біле вино 1,25 склянки
- Томати 2 шт.
- М’ясний бульйон 3 склянки
- Картопля 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Розмарин, чебрець за смаком
- Сіль, перець за смаком
М’ясо нарізаємо невеликими шматочками, викладаємо в сковороду і обсмажуємо на розігрітій олії, приправляємо сіллю і перцем. Готову яловичину перекладаємо на тарілку.
На тій же сковороді обсмажуємо протягом 3 хвилин дрібно нарізану цибулю, часник, розмарин і чебрець. Додаємо вино і шматочки помідорів. Тушкуємо овочі на повільному вогні приблизно 8 хвилин. Викладаємо назад яловичину, вливаємо бульйон і томимо півтори години на слабкому вогні, періодично помішуючи.
Додаємо крупно порізані картоплю і моркву, варимо на слабкому вогні ще 50 хвилин без кришки. За допомогою шумівки яловичину з овочами розкладаємо по тарілках, а рідину варимо ще 20 хвилин і додаємо до м’яса.
Курячий паприкаш
Інгредієнти:
- Курка 1 шт.
- Оливкова олія 2 ст. л.
- Вершкове масло шматочок
- Цибулина 1 шт.
- Часник 2-3 зубчики
- Солодка паприка 1 ст. л.
- Гостра паприка 1 ст. л.
- Борошно 1 ст. л.
- Курячий бульйон 285 мл
- Петрушка за смаком
- Болгарський перець 2 шт.
- Стиглі великі томати 4 шт.
- Сметана 25 мл.
Спосіб приготування:
Обробляємо курку на шматочки, кожен натираємо сіллю і обсмажуємо до золотистої скоринки на розігрітій суміші вершкового і оливкового масла. М’ясо виймаємо з сотейник, надлишки масла прибираємо за допомогою паперових рушників.
Дрібно ріжемо цибулю і часник, томимо 5-6 хвилин на слабкому вогні на тому ж маслі, що і курку. Додаємо солодку і гостру паприку, потім акуратно вмішуємо борошно, намагаючись не пережарити суміш. В отриману піджарку вливаємо бульйон. Якщо соус вийде дуже густим, то доливаємо кип’яченої води до отримання потрібної консистенції.
Перекладаємо назад в сковороду шматочки курки і дрібно нашатковану петрушку, доводимо до кипіння на середньому вогні. Потім викладаємо в паприкаш нарізаний смужками червоний болгарський перець. Через 10 хвилин додаємо до м’яса томати і тушкуємо приблизно годину.
Готову страву подаємо гарячою, прикрасивши сметаною і петрушкою.
Болгарський перець, фарширований яловичиною та сиром
Інгредієнти:
- Крупний зелений перець 4 шт.
- Сир гауда 8 скибочок
- Обсмажена яловичина 400 г
- Печериці 400 г
- Цибуля 1 шт.
- Вершкове масло 3 ст. л.
- Сіль за смаком
Половинки перців викладаємо на деко і запікаємо в духовці, розігрітій до 180 градусів.
У цей час у великій сковороді змішуємо півкільця цибулі, скибочки печериць і вершкове масло. Обсмажуємо овочі на середньому вогні до м’якості грибів. Зливаємо надлишки соку, солимо і додаємо яловичину, порізану дрібними шматочками.
Дістаємо перці з духовки, наповнюємо “чашечки” тертим сиром, потім викладаємо начинку і ще раз посипаємо залишками сиру. Повертаємо блюдо в духовку і запікаємо до тих пір, поки сир не розплавиться.
Піца на багеті
Інгредієнти:
- Багет 1 шт
- Оливкова олія 1 ст. л.
- Соус для піци 0,5 склянки
- Моцарелла 1 стакан
- Шаппіньони за смаком
- Болгарський перець за смаком
- Салямі за смаком
- Сіль, перець за смаком
- Орегано за смаком
Розігріваємо духовку до 200 градусів.
Розрізаємо багет уздовж і викладаємо половинки на прокладений фольгою деко. Кожен з шматочків хліба злегка промаслюється оливковою олією. Запікаємо 5-6 хвилин або до отримання рум’яного кольору.
Змащуємо багет соусом для піци і посипаємо половиною порції тертого сиру. Потім викладаємо на хліб начинку: скибочки салямі, гриби, шматочки болгарського перцю. Ще раз посипаємо сиром, що залишився і приправляємо сіллю, перцем і орегано. Запікаємо піцу 10-12 хвилин або до тих пір, коли сир не розправиться. Готово!
Смачного!