Можливо , в це буде важко повірити , але гірчиця як продукт харчування була відома людству ще з найдавніших часів. Так , згідно з деякими історичними даними , гірчичні насіння широко застосовувалися в індійській кухні ще за три тіисячі років до нашої ери. При цьому перший який дійшов до нас рецепт гірчиці датується тільки 42 р. н . е. .
А ось що стосується наших країв , то у нас перша письмова згадка про гірчицю датується тільки 1781 роком , коли відомий агроном А. Т. Болотов присвятив їй свою роботу «Про биття гірчичного масла і про корисність оного ». Потрібно зауважити , що вже в той час були досить добре відомі лікувальні властивості гірчиці , а самі гірчичники готували у разі потреби в кожній родині. Російські кухарі вправлялися у винаході найбільш незвичайних пряних складів з гірчицею , які могли б змагатися зі знаменитою на той час французькою гірчицею .
Так давайте ж і ми спробуємо приготувати на основі гірчиці щось смачне , вишукане і дуже ароматне , наприклад , соковитий і м’який шашлик з яловичини в гірчиці !
Щоб приготувати шашлик з яловичини в гірчиці , вам знадобиться:
- яловичина – 0,5 кг
- кефір ( знежирений ) – 250 мл
- гірчиця – 1 ст. л .
- ріпчаста цибуля – 250 г
- часник – 20 г
- сіль / перець – за смаком
- спеції ( майоран , базилік , материнка ) – на смак
Як приготувати шашлик з яловичини в гірчиці :
1 . Промиваємо яловичину під проточною водою , нарізаємо її невеликими порційними шматочками , після чого складаємо в невелику каструльку або глибоку мисочку . Потім натираємо шматочки м’яса сіллю і чорним меленим перцем за смаком. Відставляємо м’ясо поки в сторонку , а самі займемося підготовкою інгредієнтів для маринаду.
2 . Очищаємо ріпчасту цибулю і чесник , промиваємо і просушуємо їх. Потім цибулю подрібнюємо в блендері ( або просто пропускаємо через м’ясорубку) , а часник пропускаємо через часниковий прес або ж натираємо на самій дрібній тертці (до речі , цибулю теж можна при бажанні просто натерти на тертці , тільки великої) .
3 . Тепер змішуємо подрібнені цибулю і часник разом і натираємо сумішшю що вийшла м’ясо. Далі присипаємо м’ясо улюбленими приправами (у даному випадку використовувався майоран , сушений базилік і материнка ) і знову ретельно все перемішуємо , щоб кожен шматочок м’яса був рівномірно покритий приправами і цибулевою сумішшю. Даємо м’ясу постояти в такому вигляді приблизно півгодини під закритою кришкою в холодному місці.
4 . Після закінчення цього часу повертаємося до каструльки з м’ясом і заливаємо ъъ склянкою знежиреного кефіру , знову-таки добре все перемішуємо , після чого повертаємо м’ясо в холодне місце (холодильник) , але вже на більш тривалий період (приблизно годин на 6-7 , щоб воно як слід розм’якло і промаринувалося ) .
Пам’ятаєте, чим довше м’ясо буде знаходитися в маринаді , тим м’якше і соковитіше вийде у вас шашлик. Тому не шкодуйте час на даний процес , а при можливості взагалі залиште м’ясо в такому вигляді на цілу ніч.
5 . Добре промариновані шматки яловичини обережно нанизуємо на шампури , які в свою чергу відправляємо на вже розжарене вугілля . Обсмажуємо м’ясо до готовності і утворення красивої рум’яної скоринки. При цьому не забуваємо періодично поливати шашлик залишками маринаду , а також час від часу перевертати , щоб він рівномірно присмажився з усіх боків.
Готову страву викладаємо на велику тацю ( тарілку ), прикрашену великою кількістю свіжої зелені , листя салату , а також нарізаними шматочками свіжих овочів.
Приємного всім апетиту!