
Не відкладаючи в довгий ящик, даю рецепт ще одного дуже смачного штруделя, який я готувала минулого тижня. Ідею нахабно підчепила в пекарні “Львівські пляцки” на травневих канікулах. У них шалено смачні штруделі – в тому числі і несолодкі.
Такий штрудель при правильному порціонування відмінно йде в якості основної страви – доповнюємо його сметанним соусом і салатом – і вуаля! Обід готовий!
Інгредієнти на 4-6 порцій:
Для тіста:
- 130 г борошна + ще для вимішування тіста
- 1/2 яйця (збити виделкою ціле і відокремити половину)
- 1 ст.л. рослинного масла
- 60 мл холодної води
Для начинки:
- 600 г лосося або іншої червоної риби
- 150 г шпинату (заморожений підійде, розморозити і віджати)
- 150 г напівтвердого сиру типу “російського”
- 1 яйце
- 2 ст.л. панірувальних сухарів
- 20 г вершкового масла
Готуємо тісто. Для цього просіваємо в миску борошно, робимо в центрі поглиблення. Вливаємо в нього половину яйця, масло і воду, замішуємо тісто. Перекладаємо його на присипаний борошном стіл і починаємо місити, по чуть-чуть додаючи додаткове борошно. Тісто має бути м’яким і не прилипати до рук. За часом це займе близько 10 хвилин.
Загортаємо тісто в плівку і даємо йому відпочити як мінімум 30 хвилин.
Поки тісто відпочиває, готуємо начинку. Для цього тремо на крупній тертці сир.
Нарізаємо скибочками рибу. Якщо ви використовуєте свіжий шпинат, його потрібно припустити. Для цього розтоплюємо в сковороді на середньому вогні 25 г вершкового масла, кладемо шпинат і готуємо, помішуючи, до м’якості. Знімаємо з вогню.
Змішуємо сир, рибу, шпинат і яйце. Солимо за смаком.
Далі потрібно розтягнути тісто.
На стіл кладемо рушник і присипаємо його борошном. У центр кладемо тісто і починаємо розгортати його качалкою під розміри рушники (це приблизно 50 * 70). Як тільки довше розгортати стане неможливо – відкладаємо в торону качалку і починаємо витягати тісто руками. Якщо тісто замішане правильно – воно буде дуже добре тягнутися. Тому не бійтеся, але все ж не робіть зайво різких рухів.
Добре витягнуте тісто має бути дуууже тонким. Я спеціально взяла кольоровий рушник, щоб продемонструвати потрібну товщину (крізь тісто повинен просвічувати малюнок на тканині).

Маємо прямокутник тіста довгою стороною до себе. Посипаємо тісто сухарями, залишивши чистими по парі сантиметрів зверху і знизу і близько 15 см справа. Поверх сухарів кладемо начинку.

Піднімаємо край рушники і скручуємо рулет у напрямку до тієї сторони тіста, яку ми залишили вільною. Рулет сам скотиться і згорнеться.
Краї рулета защипуємо.

Кладемо на застелений пергаментом деко, змащуємо розтопленим вершковим маслом.

Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 35 хвилин.
Готовий штрудель виймаємо з духовки, даємо постояти 10 хвилин, потім нарізаємо на порційні шматки і подаємо, посипавши меленою солодкою паприкою (за бажанням), зі сметанним соусом і салатом з помідорів.

Смачного!
Leave a Reply