Яловичий язик – справжнісінький делікатес. На жаль, недооцінений – багато не їдять його просто тому що гидують (серед моїх знайомих такі товариші, на жаль, є). Особисто я можу їсти мову навіть без хліба – просто відварений з сіллю і часником. Піст, в загальному-то, для тих, хто любить язик, але не зовсім чітко уявляє собі, як його готувати. А робити це, загалом-то, не так вже й складно.
І так, я відразу попрошу утриматися від різних “фу” і “фе”. Якщо язик вам не подобається – ви просто пропускаєте цей пост.
Інгредієнти:
- язик яловичий, 1 шт
- 1 велика морква
- 1 середня цибулина
- 2 зубчики часнику
- 7-10 горошин чорного перцю
- 2 лаврові листки
- сіль за смаком
Язик ретельно миємо (шкребемо, видаляємо забруднення), кладемо у велику каструлю і заливаємо водою так, щоб вона повністю покривала язик +5 см зверху.
Враховуйте, що при варінні язика деформується і в перший момент збільшується в об’ємі. Тому каструля повинна бути з запасом на ці обставини.
Ставимо каструлю на сильний вогонь і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, знімаємо піну.
Додаємо за смаком сіль. Готуємо ароматичну основу: крупно ріжемо моркву, цибулину надрізаємо навхрест приблизно до середини. Зубчики часнику розчавлюємо.
Кладемо овочі та прянощі в каструлю. Варимо язик до готовності. Залежно від розміру самого язика і від віку тварини, якого він належав, варіння може займати від півтора до 3-4 годин. У моїй практиці язик на півтора кг вариться в середньому близько 2 годин.
Перевірка на готовність: протикаємо кінчик язика ножем. Якщо ніж входить легко – язик готовий.
Відварений язик перекладаємо в холодну воду. Даємо полежати 2-3 хвилини.
Виймаємо і знімаємо шкіру – це робиться легко.
Все. Язик готовий до подальшого використання.
Бульйон, який залишається від варіння язика, можна використовувати для варіння міцних м’ясних супів.