Як приготувати кращий люля-кебаб

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...
Как приготовить лучший люля-кебаб 8

По суті, люля-кебаб приготувати нескладно, однак без певних навичок і секретів можна зіпсувати страву. Що необхідно знати, щоб люля-кебаб танув у роті?
Люля-кебаб – одне з найпопулярніших літніх страв в Росії. Там, де шашлики, поруч обов’язково повинні бути нанизані на шампур люля.
Особливо люля-кебаб люблять готувати на Кавказі, в Середній Азії і на Балканах. Важко сказати, чиє це національне блюдо. У його назві присутнє два слова: lula, що в перекладі з тюркського означає «трубка», і kebab, що в перекладі з арабської – «смажене м’ясо». Зовні блюдо, дійсно, нагадує трубку з смаженого м’яса.
Вибираємо правильне м’ясо
Для фаршу необхідно вибирати свіже м’ясо, яке ще не піддавалося заморожуванню. Звертайте увагу на колір і запах м’яса, це допоможе визначити його свіжість.
На Сході в основному люля-кебаб готують з молодої баранини (особливо підходить задня частина). Але це не означає, що його не можна приготувати з курки, яловичини або свинини. Можна робити суміш з різних видів фаршу.
Порада
Під час приготування фаршу використовуйте м’ясорубку з крупною решіткою. Це ідеальний варіант для люля.
f2a59f8db5
Не шкодуємо сала для фаршу
Важливою умовою хорошого фаршу для люля-кебаб є наявність сала (курдючного жиру) в ньому. Від цього залежить в’язкість готової суміші. Нанизані на шампури ковбаски не зваляться в розжарене вугілля.
Кількість жиру не повинно бути менше ¼ від загальної кількості м’яса. Можна навіть більше. Важливо, щоб консистенція була пастообразною. Тому сало зазвичай подрібнюють на дуже дрібні шматочки за допомогою гострого ножа.
Для того щоб було легше впоратися з нарізкою, сало можна злегка заморозити.
9f9fc27712
Позбавляємося від плівок
Важливо позбутися всіх плівок і прожилок, які є в м’ясі, інакше вони зіпсують вам блюдо. Це відноситься і до сала. Важливо, щоб соковитий і ніжний люля-кебаб танув у роті, щоб не траплялися тверді грудочки прожилок.
3cc6079250


Обов’язково додаємо цибулю
Цибуля є обов’язковим інгредієнтом фаршу. Тільки її слід дуже дрібно нарізати ножем, а не перекручувати через м’ясорубку. У крайньому випадку потрібно використовувати велику решітку. Інакше ви отримаєте цибульну пасту, яка зіпсує в’язкість фаршу. Ви не зможете закріпити її на шампурі.
Також важливо не переборщити з цибулею (максимум однієї третини), щоб її сік не завадив формувати люля-кебаб.
8807b9e40b
Без яєць і хліба
У фарш для люля-кебаб не потрібно додавати яйця, хліб, крохмаль та інші загусники, як в котлети. В’язкість перекрученному м’ясу дасть сало.
Зате для фаршу використовують сіль і чорний перець, іноді зіру. Солити фарш потрібно помірно. Якщо пересолити, ризикуєте позбавити м’ясо соковитості.
523c45d61c
Вимішуємо фарш
Вимішувати і відбивати фарш – обов’язкові умови в приготуванні люля-кебаб. Причому не менше 15-20 хвилин. Ви самі помітите, як фарш змінюється на очах. Так, з м’яса виділиться білок, який необхідний для хорошої щільності і в’язкості. А сало добре розподілиться у фарші.
Вимішувати і відбивати фарш потрібно до тих пір, поки ви не отримаєте однорідну масу, яка не буде прилипати до рук.
c7baceb748
Випробування холодом
Після вимішування фарш необхідно відправити в холодильник для застигання жиру. Краще потримати його в холодильнику від 1 до 2 годин. Зверніть увагу, що його слід саме охолоджувати, а не заморожувати.
Можна відразу сформувати порційні ковбаски і закриття кожну в харчову плівку. Потім потрібно буде їх звільнити від упаковки безпосередньо перед приготуванням. Так на пікніку буде швидше і простіше їх готувати.
aa3a3879fc
Процес формування
Підготуйте широкі шампури (холодні) і теплу підсолену воду для змочування рук. Важливо, щоб при формуванні люля-кебаб фарш не прилипав до рук, інакше, коли будете обліплювати шампур, всередині кебаба можуть утворитися порожнечі. Це вважається неприпустимим.
Ліпіть ковбаски не надто товстими, щоб вони добре пропеклися. Акуратно формуйте фарш навколо шампура, щоб він щільно прилягав до нього.
Порада
Якщо ви будете використовувати дерев’яні шпажки для приготування в духовці, їх слід попередньо замочити у воді. У процесі приготування вони не підгорять.
6b4dbf2f5b
Процес обсмажування
Зазвичай люля-кебаб обсмажують на розжареному вугіллі. При цьому важливо дуже швидко перевертати шампура, щоб фарш добре зарум’янився з усіх боків, а всередині залишився сік.
53dc032e16
Ще кілька порад
У розжарене вугілля не потрібно додавати воду, щоб ніжний фарш не ввібрав їдкий дим. Зазвичай використовують опахало, для того щоб циркулювало повітря і блюдо прожарювалося рівномірно.
Коли страва буде наполовину готова, покладіть на мангал шампур з нанизаними помідорами і прожарьте їх до готовності.
Зазвичай кожен шампур з люля-кебаб тримають на вогні близько 12 хвилин і постійно перевертають. Все залежить від того, які ви сформували ковбаски. З часом у вас з’явиться чуття. Зовнішній вигляд страви вам буде підказувати про готовність.
Подавайте люля кебаб гарячим з приготованими помідорами, зеленню і лавашем. Можна попередньо приготувати соус з густого граната або томатів. Важливо це блюдо з’їсти до того, як воно охолоне.
119e271876
Люля-кебаб з баранини
Інгредієнти:

  • Баранина1 кг
  • Курдючний жир 300 г
  • Цибуля 4 цибулини
  • Сіль 1 ст. л.
  • Перець чорний (мелений) 1 ч. л.
  • Базилік (сухий порошок) 1 ст. л.
  • Зелень, часник і додаткові приправи по бажанню

ccf9eff790
Приготуйте фарш з м’яса і сала. Додайте в нього подрібнену цибулю, сіль і перець, а також інші спеції і зелень. Добре вимішайте його і відбийте протягом 15 хвилин до отримання однорідної маси. Поставте фарш в холодильник на 1 годину. За цей час він просочиться спеціями, а жир остигне. Нанизайте на широкі шампури у вигляді ковбасок, не забуваючи змочувати руки у підсоленій теплій воді. Обсмажуйте фарш на розжареному вугіллі з усіх боків, постійно перевертаючи. Обов’язково повинна вийти апетитна скоринка зверху.

871711bd0c
Приємного апетиту!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ваш email не буде публікуватися.