
Баклажанова ікра давно перестала бути їжею царів. Сьогодні її цілком може приготувати кожна господиня у себе вдома. Це смачне і поживне блюдо можна використовувати по-різному: намазати на хліб за сніданком, подати на стіл перед нежданими гостями в якості салату або закуски, використовувати замість гарніру до м’ясних страв або картоплі. Баклажанову ікру можна подавати на стіл у свіжому вигляді або законсервувати на зиму. До речі, ви також можете приготувати грибну ікру на зиму.
Інгредієнти:
- баклажани – 5 кг;
- перець болгарський червоний – 2 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 кг;
- томатна паста – 750 г;
- петрушка – 300 г;
- масло рослинне – 1/2 л;
- сіль – 8 ст. л. з гіркою;
- цукор – 4 ст. л.
Рецепт баклажанною ікри на зиму:
Такого набору продуктів вистачає, щоб закатати 7 літрів баклажанної ікри на зиму.
В першу чергу запікаємо баклажани і червоний перець. Це можна зробити на газовій або електричній конфорці, уклавши овочі на решітку і періодично повертаючи їх. Як тільки баклажани стануть м’якими, а глянсова шкірка на перцях підсмажиться, знімаємо їх з вогню і укладаємо на решітку наступну партію.
Запікати овочі можна не тільки на плиті, а й в духовці. В цьому випадку баклажани обов’язково проколюємо в декількох місцях виделкою, щоб вони не полопалися. Викладаємо овочі на деко і тримаємо при 200 ° С близько 20 хвилин.
Однак, якщо є можливість запекти овочі на відкритому вогні або вугіллі – це буде найкращим варіантом. Вони придбають характерний запах димку та ікра буде особливо смачною.
З запечених баклажан і перцю знімаємо шкірку. Чистимо ріпчасту цибулю і ріжемо її на четвертинки. Всі ці інгредієнти пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо в блендері. При бажанні можна використовувати як солодкий, так і гострий болгарський перець.
Додаємо в отриману масу томатну пасту, сіль, цукор, рослинну олію і все ретельно перемішуємо. Після цього перекладаємо ікру в алюмінієву каструлю і ставимо на не великий вогонь. Тим часом можна підготувати банки для консервування. Їх потрібно помити, обдати окропом і обсушити. Не забуваємо періодично помішувати ікру. Вона повинна варитися 40 хв без бурхливого кипіння. За десять хвилин до кінця варіння засипаємо в ікру нарізану зелень петрушки.
Приємних вам заготовок!
Leave a Reply