Варення з груш і аличі

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...
Варення з груш і аличі

Якщо ваші полички в коморі або льосі ще не до кінця заповнені всілякими закрутками на зиму, поставте на них пару баночок грушевого варення з аличею. Воно виходить солодким завдяки грушам і з ледь помітною приємною кислинкою завдяки аличі. Кращого поєднання кислого і солодкого в одній страві вже точно не знайти. До того ж часто господині побоюються ставити варення з груш через те, що, переборщивши хоч трохи з цукром, воно швидко зацукровується, тут же небезпека мінімальна, оскільки червона алича не дозволить йому зіпсуватися.
Отже, щоб зварити варення з груш і аличі, знадобляться:

  • 2 кг очищених і порізаних груш (тому спочатку відважують трохи більше)
  • 2 кг аличі
  • 4 кг цукру
  • 2 склянки води

Приготування:
Пам’ятайте, якщо ви варите чисте грушеве варення, цукру сипте менше (на 2 кг груш приблизно 1,5 кг цукру). Але в даному рецепті сміливо можете додавати його в пропорції 1: 1.
Насамперед гарненько миєму груші і аличу. Груші різати не поспішайте, давайте спочатку розберемося з другим компонентом. Варення ми варимо без кісточок, тому їх потрібно видалити. Можна, звичайно, це зробити руками, перебравши кожну ягідку і діставши з неї кісточку. А можна цей нудний процес прискорити, для цього достатньо промиту аличу перекласти в глибоку каструлю (зручніше брати широку), залити водою і поставити на плиту на великий вогонь. Як ви зрозуміли, ми кісточки не будемо діставати, а будемо виварювати. Після закипання тримаємо аличу на середньому вогні 25-30 хвилин. За цей час вона протушкується, стане м’якою, але втратить свій насичений червоний колір. Це не головне, важливо, що смак залишиться колишнім.
Відкидаємо її на сито і ретельно перетираємо.
Таким чином, ми остаточно позбавляємося від кісточок і отримуємо кашку з аличі.
Груші невеликими шматочками нарізаємо прямо в ємність, в якій буде варитися варення. Шкірку знімати з них не потрібно, завдяки їй грушеві часточки вже в готовому варенні тримають форму.
Макуху від аличі викидаємо (хоча, якщо ви можете знайти їй інше застосування, дивіться самі), а пюре перекладаємо в цю ж ємність.
Всипаємо цукор і поки ще не поставили варення на плиту, перемішуємо.

Якщо ви хочете, щоб в варенні чітко відчувалася алича, додайте цукру менше (3 кг). Спочатку на великому вогні, часто помішуючи, даємо йому закипіти, після чого зменшуємо вогонь і варимо 1 годину.
Розливаємо готове грушеве варення з червоною аличею по заздалегідь вимитим і простерилізованих баночках.

varenje-iz-grush-i-alychi-600x415
Щільно закриваємо кришками і відносимо в льох до зими.

Гарних Вам заготовок та смачного!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!