Капуста на зиму з часником – просте у приготуванні і дуже смачне блюдо! Насправді його можна замаринувати не тільки, щоб поставити до столу в холодний час, а й пригостити друзів влітку пиріжками з капустою або просто як гарнір з смаженої картоплею. А називається рецепт саме так, тому що капуста хороша, коли її заготовляють саме влітку. Адже в цей період вона м’якша і хрустка.
- Капуста білокачанна – 2 кілограми
- Морква середнього розміру – 2 штуки
- Часник – 1 середня головка
- Вода чиста холодна – 1 літр
- Цукор – 200 грам
- Сіль – 2 столові ложки
- Олія – 2 склянки
- Оцет столовий або есенція оцтова – 3 чайні ложки
За допомогою ножа очищаємо моркву від шкірки і ретельно промиваємо під проточною водою. Скориставшись середньої теркою, натираємо компонент прямо на обробній дошці і після переміщаємо в глибоку тарілку.
Викладаємо головку часнику на обробну дошку і злегка придавлюємо вістрям ножа. Потім чистими руками видаляємо лушпиння.
З допомогою Часничниці подрібнюємо зубчики і викладаємо в чисте блюдце. Увага: для приготування капусти часнику можна брати менше. Це залежить від того, наскільки ви любите гострі страви.
Очищаємо капусту від верхніх огрубілих листочків і після промиваємо під проточною водою. Викладаємо качан на обробну дошку і за допомогою ножа дрібно шаткуємо. Подрібнений компонент пересипаємо в глибоку миску і на час залишаємо осторонь.
У середню емальовану каструлю наливаємо чисту холодну воду і ставимо на середній вогонь. Щоб рідина закипіла, прикриваємо ємність кришкою. Відразу ж після цього зменшуємо вогонь і акуратно додаємо сюди цукор, сіль, кілька склянок рослинного масла, а також оцтову есенцію. Скориставшись столовою ложкою, все ретельно перемішуємо і даємо покипіти пару хвилин. Потім вимикаємо конфорку і відразу ж приступаємо до приготування капусти з часником.
У глибоку миску з шинкованою капустою викладаємо морквяну стружку і подрібнений часник. Скориставшись кухонними прихватками, заливаємо всі інгредієнти гарячим маринадом і відразу ж ретельно перемішуємо з допомогою столової ложки.
Коли капуста охолоне, перекладаємо її в стерилізовані банки. Увага: щоб страва краще вляглося, утрамбовуємо її качалкою. Щільно закриваємо тару капроновими кришками і ставимо зберігатися в холодильник.
Вся краса цього рецепту в тому, що капусту після приготування можна відразу ж подавати до столу. Блюдо виходить хрустким, соковитим і дуже смачним. Тому, коли прийде час, відкриваємо банку і викладаємо капусту за допомогою столової ложки в глибоку піалу або салатницю. Подаємо до обіднього столу разом зі смаженою картоплею, різними видами каш а також вареним або запеченим м’ясом.
– Для приготування страви краще всього використовувати літню молоду капусту. Вона тоді виходить більш м’якою і ніжною. У разі приготування восени капуста вже йде більш жорстка, але і хрустка;
– Залежно від уподобань можна додавати як більше, так і менше інгредієнтів у маринад. Я, наприклад, на 2 кілограми капусти використовую 100-150 грам цукру і 150 мілілітрів рослинного масла;
– Крім спецій, зазначених у рецепті, можна використовувати й інші на ваш розсуд. Я додаю ще трошки коріандру або кмину.
Смачного!