Малина – ягода дуже смачна і широко відома своїми лікувальними властивостями, але псується швидко, тому на зиму з неї, як правило, готують варення. А я пропоную проявити трохи фантазії і приготувати не менш солодке і корисне малинове желе на зиму. Звичайно, трохи доведеться потрудитися, але всі ваші старання з лишком виправдають себе, коли взимку ви будете відкривати чергову баночку смачного ягідного желе.
Інгредієнти:
- Малина свіжа 2 кілограми
- Вода 1 склянка
- Цукор 1 кілограм (або трохи більше)
Інвентар:
Каструля, кришка, друшляк, таз, ополоник, марля, столова ложка, толкушкой, ваги, скляні банки, кришки, воронка.
Приготування:
Крок 1: Готуємо малину.
Спершу малину потрібно перебрати, видаливши всі гілочки і листочки, а так само зіпсовані ягоди. Після чого, зрозуміло, все відібране для приготування желе потрібно промити і злегка обсушити. Для зручності використовуйте друшляк.
Крок 2: Варимо малину.
Промиту малину пересипте в підходящу за розмірами каструлю, залийте необхідною кількістю води, накрийте кришкою і поставте на повільний вогонь. Готуйте до тих пір, поки малина потоне у власному соці.
Після того, як ви розпарите ягоди, зніміть каструлю з вогню і поставте її охолоджуватися в таз з холодною водою.
Остиглу малину, плаваючу у власному соку, потрібно як слід придушити толкушкою, щоб в каструлі вийшло майже однорідне ягідне пюре.
Крок 3: Зціджуємо сік.
Тепер нам потрібно очистити малиновий сік від насіння. Для цього закріпіть друшляк над каструлею і покладіть у нього марлю в чотири шари, а після вилийте туди ягідне пюре. Підніміть краї марлі і візьміться за них. Вичавіть ягідний сік з малинового пюре.
Крок 4: Варимо малинове желе.
Зважте очищений сік і запам’ятайте вийшовший результат. Щоб зварити гарне малинове желе, нам цей сік потрібно уварити на 40%.
Варіть в кілька етапів, охолоджуючи рідину після кожного з них майже до кімнатної температури. Звичайно потрібно 3-4 підходи, щоб у підсумку вага вашого соку зменшився майже на половину.
У уварений малиновий сік висипте цукор. Його потрібно рівно стільки, скільки важить сама рідина.
Поставте каструлю з майбутнім малиновим желе назад на плиту і знову доведіть до кипіння, попутно розчинивши весь цукор. Остудіть тепер уже ягідний сироп до кімнатної температури, а потім знову поставте на вогонь і закип’ятіть.
Крок 5: Заготовляємо малинове желе на зиму.
Гарячий малиновий сироп розлийте по підготовленим стерилізованим і прогрітим банкам. При цьому дуже важливо, щоб тара була невелика за обсягом, підійдуть невисокі баночки місткістю до 400 мілілітрів. Прикрийте заготовки марлею і поставте їх остигати.
Зазвичай малиновий сироп перетворюється на желе на 2-3 добу. З’ясувати це дуже просто: нахиліть банку, і, якщо нічого не випливає, то малинове желе готове. Після того, як вміст баночок як слід загусне, щільно закрийте їх прокип’яченими і сухими кришками і поставте на зберігання в недоступне для сонячних променів прохолодне місце.
Крок 6: Подаємо малинове желе.
Смачного!
Поради до рецепту:– Стерилізувати банки можна і в духовці, для цього їх потрібно поставити в ще холодну духову шафу, а потім поступово нагріти. А ось ставити в уже гарячу духовку скляний посуд не можна, вона просто лопне.- Смак заготовок залежить від якості інгредієнтів, тому вибирайте тільки стиглу і солодку малину, тоді ваше желе буде просто приголомшливим.