Манжо – це болгарський овочевий салат, консервований на зиму. Основними його інгредієнтами є баклажани, солодкі перці і помідори. Так що якщо ви любите поєднання цих овочів і дуже хочете зберегти для себе на зиму їх смак і користь, то скоріше записуйте рецепт, діставайте все необхідне і вперед!
Інгредієнти:
- Помідори 3 кілограми
- Баклажани 2 кілограми
- Перець болгарський 2 кілограми
- Цибуля ріпчаста 1 кілограм
- Морква 300 грам
- Часник 1 головка
- Олія рослинна 200 грам
- Оцет 9% 100 грам
- Сіль 100 грам
- Цукор 100 грам
- Перець чорний мелений 1/2 чайної ложки
- Перець гострий 1/5 стручка
Інвентар:
Каструля, ніж кухонний, блендер або м’ясорубка, ополоник, стерилізовані банки з кришками, дошка обробна, ніж для чищення овочів, широка воронка.
Приготування:
Крок 1: готуємо баклажани.
Баклажани, зрозуміло, промийте дуже ретельно, обріжте краї з обох сторін і, не знімаючи шкірки, наріжте овочі не товстими кружечками. Дуже тонко різати теж не потрібно, інакше ваші баклажани попросту розваляться під час готування.
Крок 2: готуємо перець.
Солодкі перці промийте, видаліть з них серцевину і обов’язково обріжте зелену плодоніжку. Вимиті овочі наріжте соломкою, знову ж таки не дуже тонкою.
Крок 3: готуємо цибулю.
Цибулини почистіть від лушпиння, відріжте залишки корінців і прополощіть холодною водою. Ці овочі потрібно нарізати пір’ям або півкільцями.
Крок 4: готуємо моркву, часник і гострий перець.
Моркву очистіть від шкірки, як слід промийте, наріжте на невеликі шматочки і подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки разом з часником і гострим перцем чилі.
Крок 5: готуємо помідори.
Помідори промийте і перетворіть їх у пюре, перемоловши в блендері або пропустивши їх через м’ясорубку. Якщо у вас є бажання і час, то можна спершу очистити томати від шкірки.
Крок 6: готуємо манжо.
У велику каструлю влийте рослинне масло, а потім відправте туди ж кружечки баклажан, болгарські перці, цибулю, моркву з часником і чилі, а так само томатне пюре. Додайте цукровий пісок, сіль, чорний мелений перець і оцет. Поставте на вогонь, доведіть до кипіння і продовжуйте тушкувати на мінімальній потужності під закритою кришкою протягом 40 хвилин. Не забувайте іноді перевіряти овочі і перемішувати їх дерев’яною лопаткою.
Крок 7: консервуємо манжо.
Відразу після тушкування Манжо потрібно розлити у підготовлені заздалегідь, стерилізовані гарячі банки. Тару потрібно заповнити так, щоб під кришкою майже не залишалося місця для повітря. Закрийте банки з заготовками і приберіть їх в недоступне для сонячного світла місце.
Крок 8: подаємо Манжо.
Готовий Манжо – це дуже смачний гарнір. Ви можете подати його холодним або трохи підігріти. А на святковому столі це болгарське блюдо добре справляється з роллю закуски, радуючи всіх присутніх своїм оригінальним смаком і яскравим зовнішнім виглядом.
Нехай на вашому столі завжди будуть смачні і корисні овочі, не залежно від пори року, а рецепти заготовок на нашому сайті вам у цьому допоможуть.
Смачного!
Поради до рецепту:
– Краще розливайте Манжо по банкам невеликого об’єму, щоб консервований салат не стояв довго після того, як ви його відкриєте, а відразу з’ївся.
– Використовуйте для приготування Манжо тільки стиглі і якісні овочі, адже один поганий інгредієнт може зіпсувати смак всієї заготовки.