
Кожна господиня влітку старається зробити якнайбільше різноманітних заготовок, щоб всю подальшу зиму радувати себе і своїх домашніх смачненьким. І, звичайно ж, головним солінням на столі часто є огірочки. Заготовте і ви огірки на зиму! Це дозволить вам мати під рукою легку і смачну закуску на всі випадки життя і, звичайно ж, відмінне блюдо для новорічного столу.
- Огірки 2 кілограми
- Часник 4 зубчики
- Кріп з парасольками 3 гілочки
- Перець болгарський 1 штука (маленький)
- Перець пекучий стручковий 1 штука
- Лавровий лист 3 штуки
- Перець горошком 4 штуки
- Петрушка 1 гілочка
- Корінь хрону 1 штука (маленький)
- Листя хрону 3 штуки
- Селера 2 гілочки
- Вода очищена 3 літри
- Сіль 2/3 склянки
Відберіть підходящі для консервації огірки. Вони повинні бути свіжі, що не зів’яли, а шкурка повинна бути без ушкоджень. Промийте вибрані огірки і замочіть в чистій воді на 6-8 годин або на ніч.
Часник очистіть від лушпиння і наріжте тонкими скибочками.
Зелень промийте і струсіть від зайвої вологи.
У болгарського перцю видаліть серцевину з насінням і ніжку. Накришіть його маленькими і тонкими шматочками.
Корінь хрону промити, почистити і накришити кружечками.
На дно заздалегідь підготовленої і стерилізованої банки укладіть по одній гілочці або листику підготовленої зелені, а так же 1-2 часточки нарізаного кореня хрону, лавровий лист і парочку шматочків часнику. Потім щільно один до одного укладіть огірки, але не до кінця банки, а, приблизно, до середини. На них складіть скибочки болгарського і пекучого перцю, ще по одній часточці часнику і хрону, гілочку кропу і селери. На верх всього цього ще один шар з огірків, а зверху них спеції що залишилися. Залийте банку з огірками холодною водою з сіллю і дайте настоятися 2-3 дні в прохолодному темному місці, можна при кімнатній температурі.
Після того, як на поверхні утворюється біла пінка, необхідно злити з банки розсіл. Перелийте його в глибоку каструлю і доведіть до кипіння. Кип’ятіть 3-5 хвилин і, не даючи охолонути, обережно, тонкою цівкою поверніть в банку. Закатайте кришкою, оберніть рушником і переверніть догори дригом. У такому положенні дайте банці охолонути так 1-2 дні. Переверніть заготовлені огірки в звичайне положення і зберігайте так само, як і інші заготовки, в прохолодному та недоступному для сонця місці.

Заготовлені огірочки подавайте до столу в якості закуски, виклавши їх в невелику миску цілими або нарізаними, а так же використовуйте для приготування салатів.
– У деяких рецептах в якості приправ так само використовується естрагон, гвоздика і духмяний перець.
– В даному рецепті указанно більшу кількість рідини і солі, ніж знадобиться в підсумку, але це зроблено з урахування того, що деяка частина розсолу випарується при кип’ятінні.
– Уважно стежте за огірками, коли залишаєте їх у розсолі перший раз, не пропустіть появу пінки, інакше може з’явиться цвіль.

Приємного апетиту!
Leave a Reply