Салат з квасолею на зиму – дуже смачна і ситна заготівля, незамінна під час посту і для всіх шанувальників правильного харчування. Квасоля сама по собі багата поживними речовинами, а разом з овочами і зовсім стає справжнім порятунком для організму в холоди, попереджаючи авітаміноз і вносячи різноманітність у ваш буденний раціон. Можна їсти салат в гарячому вигляді, розігрівши його на сковороді, або в холодному, переклавши його з баночки прямо на тарілку.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста 500 грам
- Морква 500 грам
- Помідори 2 кілограми
- Квасоля (суха) 1 кілограм
- Перець болгарський 500 грам
- Часник 100 грам
- Сіль 50 грам
- Олія соняшникова 400 мілілітрів
- Цукор 25 грам
- Оцтова есенція 5 чайних ложок
Інвентар:
Каструля, ніж для чищення овочів, друшляк, дрібна терка, дерев’яна ложка, ополоник, скляні банки з кришками, широка воронка, кухонний рушник, таз, блендер.
Приготування:
Крок 1: Готуємо квасолю.
Квасолю заздалегідь потрібно перебрати і замочити в холодній воді на ніч, щоб вона розмокла. При цьому по можливості постарайтеся міняти воду кожні 3-4 години.
Вимочену квасолю перекладіть у велику каструлю, залийте її потрібною кількістю чистої води (на 1 склянку квасолі необхідно 3 склянки води), поставте все на вогонь і, не додаючи солі, варіть протягом 50-60 хвилин після закипання. За цей час квасоля повинна повністю приготуватися.
Після варіння відкиньте квасолю на друшляк, щоб злити зайву рідину.
Крок 2: Готуємо помідори.
Помідори як слід промийте, зріжте ущільнення, які залишилися після видалення плодоніжки. Очищені томати подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки.
Крок 3: Готуємо цибулю.
Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, сполосніть прохолодною водою і наріжте тонкими кільцями або дрібними кубиками, все залежить від того, як вам більше подобається.
Крок 4: Готуємо перець.
Болгарські перці очистіть від насіння і білястих перегородок, а так само не забудьте видалити плодоніжки. Промийте овочі зсередини і зовні, обсушити, а потім наріжте їх тоненькими смужками.
Крок 5: Готуємо моркву.
Моркву як слід промийте, це ж коренеплід, спершу потрібно позбутися від землі. Потім очистіть овочі від шкірки, сполосніть водою ще раз, а потім подрібніть за допомогою терки.
Крок 6: Підготовляємо часник.
Зубчики часнику очистіть від лушпиння і натріть на дрібній тертці.
Крок 7: Готуємо салат з квасолею на зиму.
Складіть перці, моркву, цибулю і пюре з помідорів у велику каструлю, додайте рослинне масло і доведіть на повільному вогні до кипіння. Після, частенько помішуючи, тушкуйте овочі протягом 20 хвилин.
Коли овочі прокипить на повільному вогні належний їм час, додайте туди ж квасолю, часник, сіль, цукровий пісок і влийте оцет. Гарненько перемішайте, знову доведіть на повільному вогні до кипіння і варіть все ще протягом 15 хвилин.
За той час, поки тушатся овочі і квасоля, ви якраз встигнете підготувати скляні банки, простерилізувавши їх і кришки теж.
Гарячий салат з квасолею розкладіть по банках відразу ж після приготування. Щільно закатайте на заготовках кришки. Укутайте банки з салатом в “шубу”, роль якої можуть грати рушники, тонка ковдра і попросту одяг. Нехай салат охолоне в такому вигляді, а після можна буде зняти “шубу” і відправити заготовки в темне прохолодне місце, де вони і будуть зберігатися.
Крок 8: Подаємо салат з квасолею.
Смачного!
Поради до рецепту:– Стерилізувати банки після того, як ви наповните їх салатом з квасолею не потрібно, але до цього гарненько підготуйте їх, промивши содою і прогрівши парою або в духовій шафі (мікрохвильовці).- Заготовлюйте салат з квасолею в баночках невеликого обсягу, особливо якщо у вас небагаточисленна сім’я. Заготівлю з маленької баночки легко з’їсти, а якщо щось і залишиться, то багато місця в холодильнику вона не займе.- Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить близько 4-х літрів салату з квасолею на зиму.