Квашена капуста з буряком

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 голосов, средний: 5.00 из 5)
Loading...
Квашеная капуста со свеклой 2

Взимку організм людини дуже потребує вітамінів, на жаль, їх джерела з настанням холодів вичерпуються, немає фруктів і свіжих всіма улюблених, вирощених на сонечку, а не в теплиці овочів. Але засмучуватися не варто, можна приготувати дуже корисну страву з простих продуктів, які зберігають свої благодатні речовини цілий рік, і це ніщо інше, як квашена капуста з червоним буряком!

  • Капуста білокачанна 1 вилка (вага 1 кілограм)
  • Буряк 2-3 штуки (вага 300 грам)
  • Сіль велика кам’яна (без йоду) 1 столова ложка (25 грам)
  • Вода очищена (сира) 100-200 мілілітрів

1416304507882f1ec53
На відміну від інших рецептів цієї страви, цей мені припав до смаку тим, що дуже простий, готується без маринаду, а також в ньому використовується мінімум продуктів, і взагалі немає спецій, які можна додати перед сервіровкою. Тому така закваска виходить класичною, з властивим ароматом і присмаком, як роблять її впродовж багатьох років кулінари-бабульки, які знають толк в маринаді і соліннях. Отже, спочатку знімаємо з невеликої вилки білокачанної капусти верхні, практично завжди пошкоджені листя. Потім промиваємо її під цівками холодної проточної води, сушимо паперовими кухонними рушниками, викладаємо на обробну дошку і гострим кухонним ножем шаткуємо соломкою товщиною від 5 міліметрів до 1 сантиметра або квадратиками до 2 сантиметрів, кому яка форма і розмір більше подобаються.
141630450753326c070
Потім чистим ножем знімаємо із буряка тонкий шар шкірки, даний овоч теж промиваємо, сушимо і на новій дошці подрібнюємо його на середній або крупній тертці. Далі ставимо на стільницю інші потрібні інгредієнти і приступаємо до наступного кроку.
141630450738498d606


Кладемо в глибоку, бажано емальовану каструлю або миску рубану капусту, буряк, всипаємо потрібну кількість солі і вливаємо очищену воду, яка додається тільки на початку процесу, поки овочі не пустили сік. Чистими руками перемішуємо все до однорідної консистенції, злегка віджимаючи долонями.
Сильно не стараючись, інакше солення вийде не хрустким, просто злегка мнем, щоб суміш стала трохи м’якше. Після цього весь вміст миски притискаємо до дна, прикриваємо тарілкою або кришкою, перевернутої догори дном, і зверху на неї ставимо гніт, наприклад, трилітровий бутель з водою або щось інше, на ваш розсуд. Відправляємо споруду що вийшла в тепле місце, наприклад, залишаємо на кухні і квасимо капусту протягом 2-х днів, кожні 12-ть годин проколюючи її наскрізь тильною стороною дерев’яної лопатки або ложки, щоб випустити газ що скупчується.
14163045078650685d5
Після закінчення цього часу переміщаємо заготовку в чисту, за бажанням стерилізовану банку, ставимо її на піднос або в глибоку миску, бо в процесі бродіння буде витікати рідина, і витримуємо при кімнатній температурі ще 1-2 дні, періодично випускаючи повітря. Тривалість настоювання залежить від вашого бажання, можна пробуватися солення вже на третій день настоювання і закінчити квашення, якщо смак влаштовує.
14163045072368d2973
Коли капуста буде готова, закриваємо банку щільно прилягаючою кришкою і ставимо в холодне місце, кращий варіант – підвал, погріб або холодильник.
14163045073179fcb09
Квашена капуста з буряком зберігається у чистій скляній або емальованій тарі в прохолодному місці, щоб не відновився процес бродіння, і використовують у міру потреби. Сервірувати її можна в салатнику або порціями на тарілках попередньо заправивши олією і за бажанням свіжою ріпчастою або зеленою цибулею, часником, коріандром, сушеною зеленню кропу, петрушки або меленим листом лавра.
Така заготовка – прекрасне доповнення до перших і других основних страв, а також з неї можна робити різні інші смаколики, наприклад, тушкувати з ковбаскою або м’ясом, варити солянку, щі, рагу, ліпити вареники і пекти пироги з кулеб’яками. Готуйте з задоволенням і отримуйте насолоду від смачної їжі!
– Дуже часто деякі господині заливають капусту прокипяченою і охолодженою водою, або варять маринад з додаванням солі, листа лавра, чорного перцю горошком, змішують утрамбовані овочі з гарячим розсолом і тільки після цього починають закваску;
– До вищевказаних овочів можна додати пару свіжих морквин середнього розміру. Іноді деякі гурмани змішують з капустою і буряками ягоди брусниці, журавлини. Або додають туди яблука або сливи, солені або мариновані гриби, солодкий перець, селеру, а також такі спеції, як кмин, гострий червоний перець, гвоздику, хрін і багато інших. Звичайно, використовувати все і відразу не можна, кожен з цих інгредієнтів окремо, додає заквасці свій своєрідний присмак, але можна експериментувати;
– Для засолювання підходять пізні і середні сорти капусти, вони більш щільні, а також хрусткі – ідеальний варіант для заготовки;
– Соління краще готувати в емальованому, глиняному або скляному посуді, а ось алюмінієву, бляшану або оцинковану тару краще не використовувати, вона сильно окислюється, що може призвести до псування продуктів або, в гіршому випадку, отруєння;
– Щоб захиститися від шкідливих бактерій, деякі професіонали радять перед закваскою змастити внутрішні стінки обраної тари тонким шаром меду, олії, оцту або спирту.
14163045065215ee07b7d90
Смачного!

Готується до: 30 хв
300 Ккал.

Якщо рецепт Вам сподобався - будь ласка, поділіться смачненьким з друзями!