
Соковитий, ароматний і дуже смачний тарт. Ви, звичайно ж, можете замінити порей в ньому на звичайну ріпчасту цибулю, а білі гриби на печериці – це теж буде смачно. Але. Порей ніжніший в порівнянні зі звичайною цибулею, а білі гриби дають незрівнянно більш сильний аромат, ніж шампіньйони. Як варіант, для економії коштів можна використовувати білі навпіл з печерицями.
І я не втомлюся повторювати: не нехтуйте попереднім випіканням основи – це повністю виправдовує всі тимчасові витрати на виході, тісто виходить хрустким і дуже смачним.
Інгредієнти на форму 37 * 11 або круглу 26 см:
Для теста:
- 200 г борошна
- 115 г холодного вершкового масла
- 1/4 ч.л. солі
- щіпка цукру
- 2 ст.л. холодної води
Для начинки:
- 1 велику цибулю-порей (або 2 середніх) – тільки біла і світло-салатова частина
- 350 г білих грибів (можна з заморозки, попередньо розморожених)
- 150 мл вершків 20%
- 1 яйце
- 1 зубчик часнику
- 2-3 гілочки чебрецю
- сіль і перець за смаком
Приготування:
Готуємо тісто. Для цього кладемо в чашу блендера борошно, сіль, цукор і нарізане кубиками холодне масло.
Рубаємо до отримання жирної крихти.
Вливаємо воду і максимально швидко замішуємо тісто. Місити занадто довго не можна, інакше масло розтане і тісто вийде дерев’яним.
Формуємо з тіста кулю, загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 30-40 хвилин.
Охолоджене тісто розгортаємо в пласт товщиною близько 3 мм, кладемо у форму. Наколюємо виделкою.
Кладемо на тісто фольгу і насипаємо вантаж – квасолю, горох, рис або металеву дрібницю.
Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин. Потім виймаємо, прибираємо фольгу з вантажем і відправляємо в духовку ще на 5 хвилин.
Паралельно з маніпуляціями з тістом готуємо начинку.
Порей тонко нарізаємо – кільцями або півкільцями.
Гриби ріжемо на невеликі шматочки.
У сковороді на сильному вогні розігріваємо 1 ст.л. рослинного масла. У пару заходів зарум’яняться гриби з усіх боків, в процесі солимо. Обсмажені гриби кладемо на паперові серветки, щоб ввібрати зайвий жир.
На тій же сковороді на середньому вогні з додаванням 1 ст.л. рослинного масла обсмажуємо цибулю протягом 3-4 хвилин. Вимикаємо.
Готуємо заливку. Для цього вливаємо в миску вершки, додаємо яйце, листочки чебрецю, натертий часник, сіль і перець. Збиваємо виделкою до однорідного стану.
У випечену форму нижнім шаром кладемо обсмажену цибулю, на неї – гриби.
Вливаємо вершково-яєчну суміш.
Відправляємо форму з Тартом в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо протягом 25 хвилин, поки заливка не схопиться.
Подаємо тарт теплим, нарізавши на шматочки.
Смачного!
P.S. У холодному вигляді він теж прекрасний, так що можна використовувати його як заготовку для сніданку.
Leave a Reply