
Коли я готувала цей крем суп , мені довелося вперше зіткнутися з використанням зеленого листового салату ( в даному випадку це був латук ) у страві з термічною обробкою . Раніше я знала , що латук бланшують , варять і навіть смажать , але на практиці це застосувати якось не доводилося. Що я можу сказати ? Суп в цілому має дуже приємний і гармонійний смак і ніжну консистенцію і текстуру. Дуже рекомендую любителям крем- супів і зеленого горошку 🙂
До речі , щоб зняти зайві питання , відразу скажу , що консервований горошок для цього супу не підходить.
Інгредієнти на 4 порції:
Для соусу бешамель :
- 50 г вершкового масла
- 50 г борошна
- 500 мл молока
- 1 невелика цибулина
- сіль за смаком
Для супу:
- 75 г вершкового масла
- 50 г цибулі порею ( біла частина )
- 1 невеликий качан латуку
- 500 мл курячого бульйону
- 400 г зеленого горошку (заморожений попередньо розморозити )
- 50 мл жирних вершків ( 20 % і вище)
- сметана і зелень петрушки для подачі
Готуємо бешамель, який буде основою супу. У кувшині розтоплюємо вершкове масло, кладемо дрібно нарізану цибулю і смажимо, помішуючи, на середньому вогні до напівпрозорого стану цибулі.
Додаємо борошно і смажимо, помішуючи, поки воно не набуде злегка золотистий відтінок.
Знімаємо кувшин з вогню і поступово, при постійному інтенсивному помішуванні віночком, вливаємо підігріте молоко.

Повертаємо ковш на плиту і варимо на невеликому вогні, постійно помішуючи, до загусання, близько 5 хвилин (може зайняти трохи більше або трохи менше часу). Солимо за смаком і знімаємо з плити. Накриваємо поверхню соусу харчовою плівкою, щоб він не завертівся.
Порей і латук крупно рубаємо.
У каструлі з товстим дном розтоплюємо 25 г (1 ст.л.) вершкового масла. Кладемо порей і латук і смажимо, помішуючи, 2-3 хвилини на середньому вогні.
Додаємо горошок і бульйон.
Доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні близько 10 хвилин. Потім переливаємо в блендер, додаємо бешамель і перемелюємо до однорідного стану.
Повертаємо в каструлю, солимо за смаком і доводимо до кипіння. Вливаємо вершки, ще раз прогріваємо і вимикаємо.
Подаємо зі сметаною і / або крутонами.
Смачного!
Leave a Reply